Ropažu novada domē notiek vadītāja maiņa

Ropažu novada domē trešdien no amata atbrīvots domes priekšsēdētājs Antons Cibuļskis ("Rīgas apriņķa novadu apvienība") un par jauno mēru ievēlēts Latvijas Zaļās partijas (LZP) biedrs Ivars Gailītis, aģentūru BNS informēja domes pārstāvis Sergejs Bižāns.

Deputāti par domes vadītāja atbrīvošanu balsoja aizklātā balsojumā. Cibuļska atstādināšanu no amata ierosināja astoņi no 15 Ropažu novada domes deputātiem - Ivo Skudiķis ("Sabiedrība citai politikai", SCP), Klaudija Terēza Hēla (SCP), Valdis Vucens (SCP), Zigurds Blaus ("Jaunais laiks", JL), Sarmīte Šukste (JL), kā arī Vladislavs Šlēgelmilhs (LZP) un Ivars Gailītis (LZP).

Skudiķis par iemeslu mēra atstādināšanai minējis to, ka pašvaldības komiteju un domes sēdēs lielākoties tiek pieņemti jau iepriekš sagatavoti lēmumprojekti.

"Dome sanāk un darbojas kā balsošanas mašīna. Lēmumi ir jāskata un jādiskutē pēc būtības, nevis jāpieņem jau pussagatavoti. Lēmumu pieņemšanas process deputātiem ir izņemts no rokām," viņš pamatoja.

Deputātu Šlēgelmilhu savukārt uztrauc Valsts kontroles pagājušā gada maijā izplatītais ziņojums par konstatētajām nepilnībām Ropažu novada domes darbībā. Arī Gailītis kā sev nepieņemamu uzskatīja šobrīd notiekošās koģenerācijas stacijas būvniecības norisi Zaķumuižā, savukārt Valdis Vucens (SCP) atcerējās, ka par dažām pašvaldības vai to struktūrvienību aktivitātēm uzzinājis no iedzīvotājiem, nevis domes sēdē.

Savukārt Ropažu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Raimonds Skrebs ("Rīgas apriņķa novada apvienība") īpaši uzsvēris Cibuļska spēju, prasmi un arī apdomīgumu, kas palīdzējusi smagajos krīzes laikos pašvaldību noturēt esošajā līmenī, kā rezultātā ir veidojušies finansiāli uzkrājumi, kas palīdzējuši krīzes laikos nesamazināt ne iecerēto darbu apjomus, ne finansējumu. Viņaprāt, arī jau pieminētais Valsts kontroles ziņojums nesatur kādus krimināla rakstura pārkāpumus, kas būtu pamatots iemesls vadītāja nomaiņai gadu pēc ziņojuma publiskošanas. Priekšsēdētāja atstādināšanai klaji nepiekrita gandrīz visu Ropažu novada pašvaldības struktūrvienību un izglītības iestāžu vadītāji.

Līdzšinējais Ropažu novada domes priekšsēdētājs Cibuļskis sacījis, ka par Ropažu novada domes priekšsēdētāju esmu nostrādājis 20 gadus un tie, kas šeit dzīvo, noteikti redz un saskata novada attīstību.

"Par domes priekšsēdētāju būt nav viegli, jo jāstrādā ir daudz un pats galvenais – jāstrādā vienoti.. Es šo kāršu partiju esmu zaudējis, bet neesmu zaudējis kauju. Jo tā ir tikai priekšā. Es aizeju ar godu, un varēšu godīgi skatīties acīs novada iedzīvotājiem, jo es tiešām negrasos mierīgi noskatīties, kā, piemēram, notiek smilšu zagšana milzīgos apmēros sporta trasē "333"," norādījis Cibuļskis.

Kārtējā domes sēdē trešdien arī apstiprināti divi jauni deputāti Alena Turkupola vietā apstiprināts Guntars Siliņš ("Saskaņas centrs"), bet Elmāra Kozlovska (TB/LNNK) vietā turpmāk domē strādās Aija Kukule (TB/LNNK).

Turkupols un Kozlovskis savus mandātus bija nolika 9.maija ārkārtas sēdē. Abi deputāti darbojās Ropažu novada domes opozīcijā un savu rīcību pamatoja arī ar nespēju sadarboties ar pārējiem deputātiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.