Visās Latvijas peldvietās var peldēties droši

Šogad Veselības inspekcijas vides veselības speciālisti ikgadējo peldvietu ūdens kvalitātes monitoringu uzsāka 15. maijā, ka arī tika atklāta oficiālā peldsezona.

Veselības inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Vera Zajeca, nra.lv pastāstīja, ka ūdens kvalitātes pārbaudes tiek veiktas visu peldsezonu - no 15. maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Nākamās plānveida analīzes tiks veiktas: 6.-7.jūnijā, 4.-5.jūlijā, 1.-2.augustā, 5.-6.septembrī.

Veselības inspekcijas vides veselības speciālisti veic ūdens kvalitātes pārbaudes gan laboratoriski, respektīvi, pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem - fekālā piesārņojuma indikatoriem, zarnu nūjiņām (E.coli) un zarnu enterokokiem, gan vizuāli, novērtējot peldvietas vispārējo stāvokli. Īpašu uzmanību Inspekcijas vides speciālisti pievērš netipiskai ūdens krāsai, noturīgām putām, peldošiem un citiem atkritumiem ūdenī, naftas produktiem, zilaļģu vai zaļaļģu savairošanās procesam (ūdens „ziedēšanai”). Peldvietu ūdens kvalitātes rādītājus pēc laboratorisko izmeklējumu saņemšanas novērtē speciālisti un sniedz slēdzienu par ūdens kvalitāti - peldēties atļauts, peldēties nav ieteicams vai arī peldēties aizliegts. Par izmeklējumu rezultātiem tiek informēts peldvietas īpašnieks, citas ieinteresētās institūcijas, kā arī sabiedrība - ar plašsaziņas līdzekļu un Inspekcijas mājas lapas starpniecību.

V. Zajeca paskaidroja , ka šajā gada peldsezonā Inspekcijas 46 uzraudzībā esošajās peldvietās zilaļģu savairošanās un „ziedēšana” nav novērota, tomēr Veselības inspekcijas speciālisti aicina iedzīvotājus peldvietas izvēlēties rūpīgi un pēc iespējas ūdens priekus baudīt valsts oficiāli noteiktajās peldvietās, kur tiek veiktas ūdens kvalitātes pārbaudes un par peldvietu labiekārtošanu ir parūpējušās pašvaldības.

Peldūdens monitoringa rezultātus salīdzinājumā ar citiem gadiem ir iespējams vērtēt peldsezonas vidū vai noslēgumā, kad ir iegūti un novērtēti dati par peldvietu ūdens kvalitāti. Peldūdens kvalitāte šīs peldsezonas sākumā šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, atbilst noteiktajām prasībām.

Oficiālās peldvietas:

Rīga: Vakarbuļļu pludmale, Vecāķu pludmale, Daugavgrīvas pludmale (Buļļu salas pludmale), Bābelītes ezers

Jūrmala: Asari, Bulduri, Dubulti, Dzintari, Jaunķemeri, Kauguri, Lielupe, Majori, Melluži, Pumpuri, Vaivari

Daugavpils: Lielais Stropu ezers, Lielais Stropu ezers, peldvieta

„Stropu vilnis”, Šūņu ezers, mikrorajona „Vecā Forštate” peldvieta

Liepāja: Dienvidrietumu pludmale Liepāja, Pludmale pie stadiona Liepāja, Grants karjers „Beberliņi”

Jelgava: Lielupes labā krasta peldvieta

Ventspils: Pilsētas pludmale, Staldzenes pludmale, Būšnieku ezers

Jēkabpils: Mežaparka ūdenskrātuve(Radžu ūdenskrātuve), peldvieta pie centrālās ieejas

Brocēnu novads: Cieceres ezers

Dobeles novads: Gaurata ezers

Dundagas novads : Kolkas pludmale

Engures novads : Abragciema pludmale, Klapkalnciema pludmale, Ķesterciema pludmale, Ragaciema pludmale

Krāslavas novads: Zirga ezers

Kuldīgas novads: Ventas upe, peldvieta„Mārtiņsala”

Limbažu novads: Skultes pludmale, peldvieta„Lauču akmens”

Mērsraga novads: Mērsraga pludmale, Upesgrīvas pludmale

Rojas novads: Rojas pludmale

Salacgrīvas novads: Ainažu pludmale, Tūjas pludmale, peldvieta„Jūrasdzeņi”

Liepupes pagasts: Salacgrīvas pludmale

Saldus novads : Saldus ezers

Saulkrastu novads: Saulkrastu centra pludmale, Saulkrastu pludmale pie glābšanas stacijas (Rūķīši)

Siguldas novads: Gaujas upe, Siguldas pilsētas peldvieta

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.