Virs Latvijas sestdienas naktī novērots milzu bolīds

© terra.lu.lv

Naktī no sestdienas un svētdienu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) tika saņemti vairāki iedzīvotāju zvani ar informāciju par spilgtu, kustīgu ķermeni debesīs. Kā noskaidrojies, tas bijis bolīds.

Pirmais ziņojums saņemts ap plkst. 2.40, kad vīrietis, braucot pa Jūrmalas šoseju Rīgas virzienā, redzējis spilgtu, kustīgu gaismu, kas virzījusies Rīgas jūras līča virzienā.

Visā Latvijā tika novērota zaļa, milzīga uguns lode – bolīds, kas uz brīdi izgaismojusi visu Latviju. "Bolīds ir neliels debess ķermenis, kas ielido Zemes atmosfērā un sadeg, radot spožu uzliesmojumu. Tā bijusi tik spilgta, ka izgaismojusi visu apkārtni, uz brīdi kļuvis gaišs kā dienā" ziņo Latvijas Universitātes (LU) Zinātņu un Tehnikas vēstures muzeja direktors Ilgonis Vilks.

Kā zināja teikt I. Vilks, uguns bumba virzījusies uz austrumiem, šo virzienu norāda dažādās vietās atradušies novērotāji, Ogrē un Madonā, esot dzirdēts milzīgs troksnis, kas izskaidrojams ar to, ka ielidojot atmosfērā šis spilgtais objekts uzsprāgst.

Šādu parādību var izraisīt dažus kilogramus vai dažus desmitus gramus smags ķermenis. Parādība var ilgt no dažām sekundēm līdz aptuveni minūtei. Visā pasaulē tik spožus bolīdus novēro vairākas reizes gadā, bet Latvijā šāda parādība pēdējos gados nav fiksēta.

VUGD preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā inspektore Inese Veisa nra.lv ziņo, ka vairāk par četriem iedzīvotāju ziņojumiem nav saņemts.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.