Policijai trūkst 675 darbinieku

Valsts policijā (VP) pašlaik trūkst 675 amatpersonu un darbinieku, un VP priekšnieks Artis Velšs atzīst, ka stabilitātes trūkums un atalgojuma līmenis ietekmē personāla motivāciju turpināt dienestu.

Valsts policijas priekšnieka palīdze Beāte Labinska aģentūrai BNS pavēstīja, ka līdz 1.maijam VP kopumā trūkst 655 amatpersonu un 20 darbinieku, tostarp 14 amatpersonu Ventspils iecirknī.

Ja ņem vērā, ka Ventspils iecirknī ir paredzētas 50 amatpersonas un līdz 1.maijam tur ir 36 amatpersonas, tas ir salīdzinoši augsts rādītājs.

Valsts policijas priekšnieks Velšs norādīja, ka stabilitātes trūkums, atalgojuma līmenis ietekmē personālu un tā motivāciju turpināt dienestu.

VP gan ir spiesta meklēt risinājumus, kā stabilizēt situāciju esošo budžeta līdzekļu ietvaros, jo finansiālais palielinājums VP nav paredzams.

Ņemot vērā to, patlaban notiek darbs pie VP struktūras un funkciju izvērtēšanas, tostarp tiek vērtēts arī, cik konkrēti policijas darbinieku ir nepieciešams kvalitatīvai policijas uzdevumu izpildei.

Neapšaubāmi, viens no svarīgākajiem faktoriem, kas palīdzētu uzlabot situāciju, ir atalgojuma palielināšana.

Tāpēc jau pašlaik tiek meklēti risinājumi, kā sakārtot un uzlabot atalgojuma sistēmu. VP aktīvi līdzdarbojas arī Iekšlietu ministrijas izveidotajā darba grupā priekšlikumu izstrādāšanai atlīdzības reformai.

Tāpēc prognozējams, ka veikto izmaiņu dēļ izdosies uzlabot personāla motivāciju turpināt dienestu.

"Statistika liecina, ka ir VP iecirkņi, kur nav problēmu ar strādājošo nekomplektu vai šis nekomplekts nerada problēmas, bet ir iecirkņi, kur nekomplekts ir lielāks kā salīdzinoši citur. Ja iecirkņa priekšnieks šādā situācijā ar tādu pamatojumu aiziet no dienesta, tā ir viņa izvēle," pastāstīja Velšs.

Jau ziņots, ka no darba nolēmis aiziet VP Ventspils iecirkņa priekšnieks Didzis Vilemsons. "Redzot, kas pēc reģionālās reformas notiek policijā, es vairs neredzu perspektīvas," lēmumu iesniegt atlūgumu aģentūrai BNS pamatoja Vilemsons.

Viņš norādīja, ka pēc reformas aizvien vairāk policistu sāka pamest darbu, lai gan pirms Kurzemes reģionālās pārvaldes izveides situācijai bija tendence uzlaboties. Taču iecirkņa priekšnieka pilnvaras ir ļoti ierobežotas, lai uzlabotu situāciju un ietekmētu kadru aizplūšanu.

Arī viņa lēmumu aiziet no dienesta iekšlietu sistēmā ietekmējis zemais atalgojums. Vilemsons teica, ka viņa ienākumi pēdējo gadu laikā samazinājušies par aptuveni 60%.

Latvijā

Slimnīcām ir problēmas ar finansējuma plānošanu tekošā gada griezumā, jo tās faktiski pieraksta pacientus uz operācijām, kurām nauda nav paredzēta, izriet no veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) paustā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma".

Svarīgākais