Svinīgi pavadīs karavīrus dalībai starptautiskajā operācijā Afganistānā

Ādažu bāzē pirmdien notiks nākamā Latvijas kontingenta Afganistānā svinīgā pavadīšanas ceremonija, kurā piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, NBS virskapelāns Elmārs Pļaviņš, kā arī citas bruņoto spēku amatpersonas un karavīru tuvinieki, aģentūru BNS informēja NBS.

Jau tradicionāli, nākamā Latvijas kontingenta karavīri saņems ceļamaizi – aizsardzības ministrs karavīriem pasniegs valsts karogu, bet NBS komandieris – rudzu maizes klaipu.

Latvijas kontingenta rotācija Afganistānā plānota no 25.maija līdz 15.jūnijam – vairāk nekā 180 karavīru uz operāciju rajonu dosies vairākās grupās. Iepriekšējā kontingenta karavīru atgriešanās Latvijā plānota jūnija vidū.

Nākamā Latvijas kontingenta sastāvā ir iekļauta jauna vienība un personāls, kas sadarbībā ar Norvēģijas karavīriem sniegs būtisku atbalstu Farjābas provincē izvietotās Afganistānas Nacionālās armijas brigādes štāba un viena bataljona vadības un personāla apmācībā un uzdevumu izpildē. Šādi Latvijas bruņotie spēki pastiprinās atbalstu Afganistānas armijas spēju attīstībā un drošības situācijas kontroles pārņemšanā pašu spēkiem.

Patlaban NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos (ISAF) Afganistānā dien vairāk nekā 140 Latvijas karavīru. Šā gada februārī uz Kandahāru tika nosūtīti divi Gaisa spēku aviācijas bāzes karavīri, tādējādi Latvija kļuva arī par NATO Apmācības misijas dalībvalsti, kas atbalsta Afganistānas Gaisa spēku izveidošanu.

NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Afganistānā Latvija piedalās kopš 2003.gada februāra. ISAF mērķis ir sniegt atbalstu Afganistānas valdībai stabilizācijas un atjaunošanas procesā.

Svarīgākais