Papildus izdalīs vēl gandrīz miljons pārtikas paku

Zemkopības ministrija sadarbībā ar Labklājības ministriju, Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Sarkano Krustu (LSK) nolēmušas paplašināt pārtikas paku saņēmēju loku, piektdien raksta "Latvijas Avīze".

Līdz šim pakas izsniedza tikai trūcīgajiem iedzīvotājiem, bet no šā gada rudens Eiropas Komisijas finansēto palīdzību saņems arī maznodrošinātās personas, kuru ienākumi mēnesī uz katru ģimenes locekli nepārsniedz 150 latu.

Šis atbalsts kļuva iespējams, pateicoties lielajai intervences produktu rezervei. Papildus saražotais 981 tūkstotis pārtikas paku būs labs atspaids iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem, jo, kā liecina statistika, trūcīgo skaits turpina palielināties un tagad pārsniedz 190 tūkstošus.

Kā informē LSK prezidents Valdis Nagobads, jaunajos pārtikas komplektos nebūs piena, bet citādi saturs neatšķirsies no pakām, ko dala patlaban. Tajās būs kilograms miežu putraimu, kilograms kviešu miltu, kilograms četrgraudu pārslu un puskilograms auzu pārslu.

Pašreizējās pārtikas pakas vērtība ir divi lati, bet papildus saražotā komplekta vērtība būs 1,5 lati. Nagobads pieļauj, ka šīs pakas uz izdales vietām varētu nogādāt, sākot ar septembri. Par izdali gādās LSK brīvprātīgie kopā ar sociālo dienestu atsaucīgajiem darbiniekiem visā Latvijā. Ir pretimnākošas pašvaldības, kas pakas nogādā pagasta nomalēs dzīvojošajiem iedzīvotājiem, kuri paši nevar ierasties.

Maznodrošinātajiem, saņemot pārtiku, vajadzēs uzrādīt jau izsniegtās pašvaldības izziņas, kas dod tiesības izmantot medicīnas pakalpojumus ar atvieglojumiem. Tāpēc papildu birokrātijai nevajadzētu rasties.

Komentējot daudzu trūcīgo iedzīvotāju vēlmi pakas saturu papildināt ar pudeli eļļas, LSK prezidents Nagobads to nenoliedz. Bet tad palīdzības programmā vajadzētu iesaistīties arī valdībai, līdzīgi, kā to dara Lietuvā. Pateicoties tās finansējumam, kaimiņvalsts saviem trūcīgajiem iedzīvotājiem pārtikas pakā savulaik iekļāva konservus.

Priecīgā ziņa ir tā, ka nākamgad, iespējams, pārtikas komplektā būs makaroni, ko sāk ražot AS "Dobeles dzirnavnieks". Jau tas vien, ka palīdzības programmā varam izmantot mūsu pašu ražotos produktus, ir liels panākums, uzsvēra Nagobads.

Svarīgākais