Bāriņtiesām nepilngadīgadie jāpasargā no dzimumnoziedzniekiem

Ceturtdien Saeimas komisija izskatīja grozījumus Bāriņtiesu likumā un vienojās par likumprojekta redakciju otrajam lasījuma.

Deputāti likuma grozījumos noteica, ka bāriņtiesām pēc ziņām par iespējamo bērna apdraudējumu būs jārīkojas nekavējoties.

Komisijas atbalstītais regulējums paredz, ka bāriņtiesai pēc iegūtām ziņām, ka savulaik sodīta persona par dzimumnoziegumiem var apdraudēt bērnu, personas sodāmības fakts būs nekavējoties jāatklāj vecākiem, aizbildņiem, audžuģimenei vai viesģimenei. Viņiem būs liegts uzzināto stāstīt tālāk trešajām personām. Bāriņtiesām būs jāiesaka, kā bērna vecākiem rīkoties, vai jāiesaka, kur var saņemt atbalstu.

Likuma grozījumi tapuši pēc 2009.gada augustā valdībā atbalstītā Rīcības plāna nepilngadīgo aizsardzībai no noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību un tikumību 2010.–2013.gadam.

Jau 2009.gadā ar grozījumiem Latvijas Sodu izpildes kodeksā un Valsts probācijas dienesta likumā tika noteikts, ka brīvības atņemšanas iestāde nosūta bāriņtiesai informāciju par personu, kas tiek atbrīvota pēc soda izciešanas par tīšiem vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem vai noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību un tikumību, kā arī tika noteikts, ka Valsts policija un Valsts probācijas dienests nosūta bāriņtiesai informāciju par personām, kas atrodas to uzraudzībā, ja radušās aizdomas par bērna apdraudējumu.

Taču tika secināts, ka bāriņtiesām nepieciešami jauni rīcības modeļi darbībai ar saņemto informāciju.

Plašas diskusijas tika prognozētas par to, cik plašam cilvēku lokam bāriņtiesas varēs atklāt personas sodāmību.

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais