Pētījums: vilciena pasažieri atbalsta vienotās sabiedriskā transporta biļetes ieviešanu

Vilciena pasažieri par nozīmīgāko jaunievedumu pasažieru pārvadātāja pa dzelzceļu "Pasažieru vilciens" (PV) darbībā atzīst vienotas transporta biļešu sistēmas ieviešanu, liecina PV pasūtītais pētījums, kas tapis, sadarbojoties ar Banku augstskolu.

Par otru svarīgāko jaunievedumi aptaujātie pasažieri atzina bezvadu interneta pieejamību vilcienā, savukārt trešajā vietā ierindota tualešu ieviešana un uzlabošana. Nepieciešamību pēc bezvadu interneta īpaši uzsvēra pasažieri, kas brauc garākos maršrutus, piemēram, Rīga–Daugavpils.

Salīdzinot faktorus, ko braucēji novērtē dažādos transporta līdzekļos, vilciens vērtēts kā precīzākais, tāpat novērtēts tā ātrums. Autobusiem par svarīgāko pasažieri atzina pieturvietas ērtumu, savukārt privātajiem, nelicencētajiem mikroautobusiem – to lētumu, bet par komfortablāko tika atzīts personīgais auto.

Pēc pētījuma datiem, vidējais vilciena lietotājs ir cilvēks vecuma grupā no 16 līdz 34 gadiem ar samērā zemiem ienākumiem, kas vilcienu izmanto bieži, lai nokļūtu uz skolu, darbu vai studijām. Tāpat pētījums atklāj, ka vairāk nekā puse aptaujāto izmanto dzelzceļa pakalpojumus piecas līdz septiņas reizes nedēļā, bet vairāk nekā piektā daļa – divas līdz trīs reizes nedēļā, ko, kā paskaidroja pētījuma veicēji - Banku augstskolas studenti -, var izskaidrot arī ar to, ka 70% no pētījumā aptaujātajiem intervēti maksimumstundās, kad ir visvairāk braucēju – rīta pusē un pēcpusdienā.

Pētījumu veica 15 Banku augstskolas studenti un divi augstskolas mācībspēki. Kopumā tika aptaujāti 1386 respondenti. Pētījumu studenti veica šogad no 5. līdz 17.aprīlim.

PV ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no valstij piederošās Latvijas dzelzceļa kompānijas "Latvijas dzelzceļš" veiktajām funkcijām. Iepriekš PV 100% bija "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī PV pārveidots par valsts uzņēmumu.

Svarīgākais