Uzlabos medicīnisko pārbaužu kvalitāti topošajiem un esošajiem ieroču nēsātājiem

Iekšlietu ministrija (IeM) paredzējusi papildināt likumu, lai uzlabotu medicīnisko pārbaužu kvalitāti gan personām, kuras vēlas saņemt ieroču atļaujas, gan tiem, kuriem jau ir reģistrēti šaujamieroči.

IeM aģentūru BNS informēja, ka Ieroču un speciālo līdzekļu likumu rosināts papildināt, jo ir gadījumi, ka privātpersonas un policisti cieš no psihiski slimu personu uzbrukumiem, kuru rīcībā ir šaujamieroči, jo nav informēti par šo personu psihiskiem traucējumiem.

Likumu iecerēts papildināt ar tiesību normu, kas dotu iespēju uzlabot medicīnisko pārbaužu kvalitāti personām, kuras vēlas saņemt ieroču atļaujas, un personām, kurām jau ir reģistrēti šaujamieroči vai kurām ieroči un munīcija pieejami saistībā ar darba pienākumiem, piemēram, ieroču veikalu pārdevējiem.

Otrdien notikušajā IeM un Veselības ministrijas pārstāvju sanāksmē panākta konceptuāla vienošanās, ka ārstniecības personas, veicot veselības pārbaudes attiecīgajām personām un izsniedzot medicīniskās izziņas, pārbaudīs arī nepieciešamās ziņas, kas ietvertas pacientu reģistrā, kā arī tiks nodrošināta informācijas sniegšana policijai, ja pacientu reģistrā iekļaus ziņas par personu, kura jau iekļauta Ieroču reģistrā. Tas ļaus uzlabot Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteikto ieroču iegādāšanās, glabāšanas vai nēsāšanas atļauju izsniegšanas aizliegumu kontroli attiecībā pret personām, kurām diagnosticēti psihiski traucējumi vai alkohola un apreibinošo vielu atkarība, norāda likumprojekta autori.

Grozījumi likumā sagatavoti pēc Saeimas dotā uzdevuma IeM pastiprināt nosacījumus šaujamieroču nēsāšanas atļauju saņemšanai, kā arī noteikt vienota atzinuma par personas veselības stāvokli formu un saturu, paredzot konkrētas pretindikācijas ieroču atļauju izsniegšanai.

Tie paredzēs arī pilnvarojumu valdībai izdot noteikumus, lai noteiktu medicīniskās pretindikācijas personām, kuras vēlas saņemt ieroču atļaujas, un kārtību, kādā tiek veiktas veselības un psiholoģisko īpašību pārbaudes šādām personām un ieroču īpašniekiem.

Tāpat tiks noteikta kārtība, kādā persona nosūtāma uz veselības un psiholoģisko īpašību pirmstermiņa pārbaudi.

Svarīgākais