Šlesers domā, kā balsot par Zatleru pēc paziņojuma par viendzimuma pāru tiesībām

Apvienības "Par labu Latviju" Saeimas frakcijas deputāts Ainārs Šlesers (LLP/LC) vēl neesot galīgi izlēmis, ka nebalsos par Valdi Zatleru prezidenta vēlēšanās pēc paziņojuma par viendzimuma pāru tiesībām, aģentūrai BNS sacīja Šlesera pārstāvis Ģirts Dripe.

Šlesers publiski paziņojis, ka nebalsos par Zatleru, ja prezidents paudīs atbalstu viendzimuma partnerattiecību legalizēšanai. "Šlesers nav pateicis cieti. Viņš vispirms grib noskaidrot Zatlera pozīciju," uzsvēra Dripe.

Pašlaik Zatlera viedoklis par to Šleseram īsti nav skaidrs. "Pagaidām ir ne jā, ne nē," izteicās Dripe.

Uz jautājumu, kāpēc Šlesers šo sev būtisko jautājumu nav noskaidrojis frakcijas tikšanās laikā ar Zatleru, Dripe atbildēja, ka Šleseram "nevarēja ienākt prātā, ka Zatlera kunga pozīcija šajā jautājumā ir divdomīga".

Dripe apliecināja, ka Šlesera šaubas nebūs šķērslis, lai apvienība ceturtdien oficiāli izvirzītu Zatleru uz otro prezidentūras termiņu.

Jau vēstīts, ka Zatlers trešdien sacīja, ka valstij ar konkrētiem likumiem ir jāpalīdz arī viendzimuma partnerības jautājumu risināšanā, un norādīja, ka tas ir gan ekspertu, gan sabiedrības jautājums.

"Protams, šis jautājums ir sabiedrībā jāapspriež.. Kas ir laulība, ir fiksēts mūsu Satversmē, bet cilvēki dibina viendzimuma partnerības un mums ir valstī jāpalīdz šiem cilvēkiem viņu partnerībās. Ar kādiem konkrētiem likumiem – tas ir jautājums gan ekspertiem, gan arī sabiedrībai pašai," teica prezidents.

Zatlers gan atzina, ka viņam nav zināms par konkrētu reģistrēto partnerattiecību likumprojektu, kas pašlaik būtu apspriešanā Saeimā.

"Ja dzīvē ir kāda realitāte un mēs visi to redzam, tad mēs nevaram aizvērt uz to acis, mums ir jārēķinās ar šo realitāti un valstij ir jāskatās, kā tā var palīdzēt šiem cilvēkiem, nevis jāizliekas, ka viņu nav," piebilda Valsts prezidents.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka biedrība "Mozaīka", kas apvieno seksuālās minoritātes, ar Saeimas politiskajiem spēkiem sākusi sarunas par partnerattiecību reģistrāciju. Biedrība izstrādājusi atsevišķu likumprojektu, piedāvājot savu variantu, kā to regulēt.

"Mozaīkas" izstrādātajā Reģistrēto partnerattiecību likumprojektā ir sešas nodaļas, kas nosaka kārtību, kā divām viendzimuma personām reģistrēt attiecības, kādus pienākumus tas uzliek, kas notiek ar uzvārda maiņu, regulē mantiskās attiecības, kā arī nosaka kārtību, kādā partnerattiecības šķir.

Likumprojektā netiek runāts par laulību vai bērnu adoptēšanu.

Biedrība "Mozaīka", kas apvieno seksuālās minoritātes, izstrādājusi grozījumus arī aptuveni 20 likumos, kuros runā par laulību un laulātā tiesībām, aicinot tos papildināt ar vārdiem "reģistrētais partneris" un "reģistrētās partnerattiecības".

Jau ziņots, ka līdz šim "Mozaīka" tikusies ar apvienības "Vienotība" Saeimas frakcijas deputātiem, kuriem vēl nav kopīga viedokļa par partnerattiecību reģistrāciju. "Mozaīka" vasaras laikā cer tikties ar visām Saeimas frakcijām, lai deputātus iepazīstinātu un ar tiem runātu par partnerattiecību reģistrāciju.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.