Pirmajā nedēļā par Satversmes grozījumu ierosināšanu parakstījušies 5203 pilsoņi

Pirmajā nedēļā par Satversmes grozījumu ierosināšanu, kas paredz izglītību tikai valsts valodā, parakstījušies 5203 pilsoņi, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

Vislielākā aktivitāte ir Rīgā, kur pirmajā nedēļā, kopš sākusies parakstu vākšana, par referenduma ierosināšanu parakstījušies 697 pilsoņi. No republikas pilsētām aktīvākie ir Liepājas iedzīvotāji – parakstījušies 375 cilvēki. Tālāk seko Jelgava, kur parakstījušies 250 pilsoņi, un Jūrmala – 164 paraksti. Daugavpilī parakstījušies 15 pilsoņi, Rēzeknē – 21, Jēkabpilī – 72, bet Valmierā un Ventspilī – katrā 77 pilsoņi.

Starp novadiem aktīvākie iedzīvotāji ir Saldus novadā, kur parakstījušies 176 pilsoņi, Ogres novadā – 147, Madonas – 117, Kuldīgas – 103 un Gulbenes novadā, kur atbalstu Satversmes grozījumu ierosināšanai pauduši simts pilsoņi.

Vienīgais novads, kur pirmajā nedēļā nav savākts neviens paraksts, ir Zilupes novads.

Lai Satversmes grozījumu projektu varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētājiem.

CVK rīkotajā parakstu vākšanā iegūtajiem parakstiem vēl tiks pieskaitīti tie vairāk nekā desmit tūkstoši parakstu, kurus savāca "Visu Latvijai!". CVK pārstāve Kristīne Bērziņa aģentūrai BNS norādīja, ka CVK pašlaik vēl nezina, cik no tiem, kas bija parakstījušies pie notāriem, ir parakstījušies arī šajā nedēļā. To CVK zinās tikai pēc parakstu vākšanas beigām, kad tiks ievadīti visu parakstītāju personu kodi bāzē un tie tiks salīdzināti.

Jau vēstīts, ka parakstu vākšana Satversmes grozījumu ierosināšanai sākās 11.maijā un ilgs līdz 9.jūnijam.

Parakstīties par Satversmes grozījumu ierosināšanu var 622 parakstu vākšanas vietās Latvijā un 45 parakstu vākšanas vietās ārzemēs. Parakstu vākšanas vietas Latvijā strādā četras stundas dienā, arī brīvdienās. Parakstu vākšanas vietas ārvalstīs ir atvērtas pārstāvniecību vadītāju noteiktajos darba laikos.

Piedalīties parakstu vākšanā drīkst visi balsstiesīgie Latvijas pilsoņi no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos parakstu vākšanā, vēlētājam nepieciešama Latvijas pilsoņa pase, kurā izdarīs atzīmi par dalību parakstu vākšanā.

Vēlētājiem, kuri piedalījušies parakstu vākšanas pirmajā kārtā un par Satversmes grozījumu projektu parakstījušies pie notāriem vai bāriņtiesā, atkārtoti nav jāparakstās. Šie paraksti tiks pieskaitīti kopējam Satversmes grozījumu atbalstītāju skaitam.

Likumprojekts paredz grozīt Satversmes 112.pantu, papildinot to ar nosacījumu, ka "valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā", kā arī ierosina pārejas noteikumu, nosakot, ka "ar 2012.gada 1.septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā".

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais