Parāds par siltumenerģiju Latvijā tuvojas 100 miljoniem latu

Aizvadītajā apkures sezonā iekrāto parādu summa par siltumenerģiju Latvijā tuvojas 100 miljoniem latu, otrdien publicētā intervijā reģionālajā laikrakstā "Zemgales Ziņas" pastāstījis Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) eksperts enerģētikas jautājumos Paulis Barons.

"Parādi ir uzkrājušies un palielinājušies burtiski par visiem komunālajiem pakalpojumiem, bet situācija ar siltumenerģiju, protams, ir vissmagākā. Kopējie dati pilnībā vēl nav apkopoti, taču ir skaidrs, ka situācija ir nopietna. Jau no pagājušā gada septembra līdz gada sākumam parādi bija būtiski palielinājušies, veidojot apmēram 60 miljonus latu. Skaidrs, ka šobrīd situācija ir vēl problemātiskāka," teica Barons.

Viņaprāt, parādu atmaksa lielākajai daļai iedzīvotāju sagādās problēmas. "Parādi ir jāmaksā - tas nu ir skaidrs. Būtu arī beidzot jāsaprot, ka runa nav par sociālu problēmu. Protams, noteikta daļa mājsaimniecību saņem sociālo pabalstu no pašvaldības, bet tas jau nav ne glābiņš, ne problēmas risinājums. Tā tiek tikai noēsti pašvaldības līdzekļi, bet labuma no tā nav nekāda. Bezdarbs valstī arī nav mazinājies, taču tajā pašā laikā šogad vien ir palielināts PVN, kā arī augušas degvielas cenas. Tuvākajā laikā sagaidāms arī akcīzes nodokļa likmju kāpums, kas nozīmē vien to, ka nākamajā apkures sezonā izdevumi būs vēl lielāki. Jāatzīst, ka man nav pat vīzijas, kā parādus nomaksāt līdz rudens mēnešiem," teica LPS eksperts.

Pēc viņa teiktā, salīdzinoši labāka situācija ar parādiem ir Rīgā, kur tiek izlietota apmēram puse no kopējā siltumenerģijas patēriņa, bet parāda summa ir 12 - 16 miljoni latu. Savukārt problemātiskākā situācija ir Latgalē."Runa ir par Latgales puses pašvaldībām - Krustpils, Rēzekne, Ludza, Daugavpils. Parādi ir ne tikai trūcīgajiem iedzīvotājiem, bet arī salīdzinoši normāli situētām ģimenēm, kurām ir, piemēram, viens apgādnieks. Princips jau ir vienkāršs - ja cilvēkam būs jāizlemj, pirkt pārtiku vai samaksāt par siltumu, skaidrs, ka viņš nopirks maizes kukulīti," atzina barons.

"Jāatzīst, ka mūsu rīcībā nav nekādu citu instrumentu parādu mazināšanai kā vien brēkšana pret debesīm un apelēšana pie Dieva," viņš piebilda.

Latvijas Pašvaldību savienība dibināta 1991.gadā un apvieno Latvijas novadu un republikas pilsētu pašvaldības. Savienības biedri ir visas 119 pašvaldības - deviņas republikas pilsētu un 110 novadu pašvaldības.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais