Stāmerienas iedzīvotājus biedē jaunie kapu apsaimniekošanas noteikumi

© Scanpix

Vairāki Stāmerienas iedzīvotāji pauduši satraukumu, ka vietējā kapsētā ieviesti jauni, stingri noteikumi, tostarp piecus gadus nekoptas kapu kopiņas tikšot nolīdzinātas līdz ar zemi, vēsta Gulbenes novada laikraksts "Dzirkstele".

Tāpat kādam iedzīvotājam esot likts izrakt dzīvžogu, kas sniedzas pāri noteiktajam kapu laukumam, bet citam aizrādīts, lai zem soliņa netur plastmasas pudeles ūdenim.

Gulbenes pilsētas pārvaldes Tehniskās nodaļas vadītājs Alvils Pētersons laikrakstam norādījis, ka ir nepatīkami, ja sakoptai kapu kopiņai blakus ir nesakopta vieta, tomēr katrs gadījums ir jāizvērtē atsevišķi.

“Pieļauju, ka mēdz būt arī pārpratumi. Tomēr jocīgi šķiet, kā piederīgie, pat ja tie šobrīd dzīvo un strādā ārzemēs, var piecus gadus nelikties zinis par tuvinieku kapiem,” viņš sacījis.

Pašvaldībā saņemts skaidrojums, ka novadā ir paredzēta vienreizējā maksa par kapa vietas ierādīšanu, ko paredz domes apstiprinātais kapsētu maksas pakalpojumu cenrādis. Ikgadējā maksa pagaidām nav noteikta.

Stāmerienas kapsētas pārzine Brigita Stalaže norādījusi, ka visas prasības apbedījumu kopējiem esot izteiktas tikai un vienīgi saistībā ar Gulbenes novada kapsētu apsaimniekošanas noteikumiem. Visstriktāk tiekot prasīts, lai iedzīvotāji kapsētā neglabā plastmasas pudeles, kā arī lai nemet atkritumus tam neparedzētās vietās. Kapu apkopšanas inventāru pie apbedījumiem drīkstot glabāt, taču – saprāta robežās. “Kapsēta ir kapsēta, nevis spainīšu izstāde,” uzsvērusi Stalaže.

Viņa arī paskaidrojusi, ka to, kādam ir jābūt dzīvžogam pie kapiem, ir noteikusi pašvaldība. Šo stādījumu augstums nedrīkst pārsniegt 70 centimetrus. Taisnība esot, ka piecus gadus nekoptu kapu var nolīdzināt. Arī to paredz pašvaldības noteikumi. Tādā gadījumā vispirms tiekot rakstīts akts, komisija apseko un lemj, kā rīkoties. Stāmerienas kapsētā pagaidām vēl neviens kaps nav nolīdzināts, taču tāda nepieciešamība ir jau apzināta. Stalaže pieļauj, ka tādi būs kapi, kurus kopj vairs tikai attāli radi, kuri tad arī var rakstīt atteikumu no šiem kapiem.

Gulbenes kapsētu apsaimniekošanas speciāliste Valda Kupce informējusi, ka pilsētā kapu apsaimniekošanas saistošie noteikumi ir spēkā jau gadu gadiem. Tāpēc prasības pilsētniekus neizbrīna. Pārsteigums ir vienīgi kapu kopējiem lauku kapsētās, jo tur nekādi šo teritoriju apsaimniekošanas noteikumi līdz šim nav bijuši.

“Ar tādām problēmām kā kapu dzīvžogiem uz celiņiem pilsētas kapsētās īpaši nenākas saskarties,” norādījusi Kupce. Gulbenē neesot izvērsta kampaņa pret plastmasas pudeļu glabāšanu kapu laukumos. “Ja cilvēks šādu ūdens pudeli tur zem kapu soliņa, tad nav ne vainas. Taču, ja pudeles mētājas citviet kapos, tās tiek savāktas.”

Gulbenes kapsētās Kupce arī neredz tādus apbedījumus, kuri nekopšanas dēļ tuvākajā laikā būtu jānolīdzina. “Kapi kādam ir jākopj! Ja to nedara, apbedījumi aizaug, sūno, tur pat sāk augt koki. Ir daļa apbedījumu Gulbenē, kur mēs vienkārši nopļaujam zāli."

Latvijā

Ar valsts drošību saistītiem prioritārajiem pasākumiem 2025.gadā paredzēts novirzīt 284,3 miljonus eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kuru ceturtdien izskatīs valdība.