Tiesa lems, vai KNAB priekšnieka vietnieku Vilku atjaunot amatā

Administratīvā rajona tiesa piektdien plāno lemt, vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieku Alvi Vilku atjaunot amatā.

Vilka lūgumu par administratīvā akta darbības apturēšanu tiesa izskatīs rakstveida procesā bez procesa dalībnieku piedalīšanās.

Tiesā iesniegtais lūgums ir par pagaidu atrisinājumu, proti, Vilks lūdz apturēt rīkojumu par atstādināšanu uz laiku, kamēr notiek tiesvedība. Ņemot vērā to, viņš līdz lietas izlemšanai pēc būtības lūdz atjaunot viņu amatā.

Administratīvā procesa likums noteic, ka tiesa, izlemjot lūgumu par administratīvā akta darbības apturēšanu, ņem vērā, vai pārsūdzētā administratīvā akta darbība varētu radīt būtisku kaitējumu vai zaudējumus, kuru novēršana vai atlīdzināšana būtu būtiski apgrūtināta vai prasītu nesamērīgus resursus, un vai pārsūdzētais administratīvais akts ir pirmšķietami prettiesisks.

Vilks arī nesen iesniedza pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā, kurā apstrīdējis rīkojumu par viņa atstādināšanu no amata. Pagaidām nav zināms, kad šo lietu skatīs.

KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis marta sākumā ierosināja disciplinārlietu, lai izvērtētu iespējamos disciplinārpārkāpumus Vilka rīcībā saistībā ar nolaidīgu darba pienākumu izpildi, ilgstošu bezdarbību, maldinošas informācijas sniegšanu, veicot pienākumus projekta "KNAB attīstība un nostiprināšana" īstenošanā, kā arī neizpildot Finanšu ministrijas rīkojumu, KNAB priekšnieka rīkojumus un rezolūcijas, premjera rezolūcijas, kā arī apzināti dezinformējot premjeru par projekta faktisko stāvokli un nepildot vecākās nozares amatpersonas pienākumus.

Šīs disciplinārlietas ietvaros Vilks atstādināts no amata. Disciplinārlietas izmeklēšana šonedēļ pret Vilku ir pabeigta, un tagad KNAB priekšniekam desmit dienu laikā jāizlemj, vai sodīt savu vietnieku. Pagaidām gan nav zināms, kad Vilnītis to izdarīs, jo viņš no 16. līdz 29.maijam iecerējis doties atvaļinājumā.

Pērn novembra beigās Vilnītis ierosināja citu disciplinārlietu pret Vilku par biroja iekšējās kārtības noteikumu pārkāpšanu saistībā ar interviju sniegšanu plašsaziņas līdzekļiem. Disciplinārlieta beidzās ar disciplinārsoda piemērošanu Vilkam, un, pēc presē izskanējušās informācijas, tas bijis rājiens. Viņš gatavojas to pārsūdzēt tiesā.