AT pasludinās spriedumu "Jūrmalas pērles" prasībā par 6,2 miljonu latu piedziņu no bijušās valdes

Augstākā tiesa (AT) ceturtdien, 12.maijā, pasludinās spriedumu saistībā ar kompānijas "Jūrmalas pērle" apelācijas sūdzību par spriedumu, ar kuru noraidīta tās prasība par kopumā 6,2 miljonu latu piedziņu no uzņēmuma bijušajiem valdes locekļiem – Aleksandra Bašarina, Irinas Karpovas un Guntara Valanta, informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Rīgas apgabaltiesa, izskatot strīdu pirmajā instancē, 2008.gada novembrī noraidīja "Jūrmalas pērles" prasību, un kompānija šo spriedumu pārsūdzēja AT.

Strīds ir par notikumiem pirms vairākiem gadiem, kad, kā norāda "Jūrmalas pērle", uzņēmuma bijušie valdes locekļi Bašarins, Karpova un Valants 2003.gada oktobrī pieņēmuši lēmumu un noslēguši līgumus par nekustamā īpašuma Jūrmalā, Vienības prospektā 2, atsavināšanu, tādējādi rīkojoties pretrunā ar kompānijas interesēm un mērķiem. Nekustamais īpašums tika atsavināts par nesamērīgi zemu pirkuma maksu, kā dēļ kompānijai tika nodarīti zaudējumi.

Prasības pieteikumā vēstīts, ka 2003.gada jūnijā tika novērtēts nekustamais īpašums un tā tirgus vērtība toreiz tika noteikta 591 tūkstoša ASV dolāru vērtībā, lai gan valdes locekļi oktobrī to atsavināja par 200 tūkstošiem ASV dolāru, kas ir gandrīz par aptuveni trīs reizes mazāku cenu. Kompānija norāda, ka tādējādi tās valdes locekļi nodarījuši tai 391 tūkstoša ASV dolāru zaudējumus.

Par "Jūrmalas pērlei" radītiem zaudējumiem minēts zvērināta revidenta ziņojumā, kā arī teikts, ka atsavināto nekustamo īpašumu vērtība no to atsavināšanas brīža līdz ziņojuma sagatavošanai ir palielinājusies par sešiem miljoniem latu, teikts prasības pieteikumā tiesai.

"Jūrmalas pērle" uzskata, ka bijušie valdes locekļi ir atbildīgi ar visu savu īpašumu par kompānijai nodarītajiem zaudējumiem. Turklāt kompānijai vairs nav iespējams atgūt nekustamo īpašumu savā īpašumā, klāstīts prasības pieteikumā.

Kompānija "Jūrmalas pērle" izveidota 2001.gadā, lai īstenotu padomju laikos slavenā Jūrmalas restorāna "Jūras pērle" pārbūves projektu. "Jūrmalas pērle" restorāna vietā plānoja uzcelt viesnīcu, sporta un atpūtas kompleksu, kopumā tajā investējot 30 miljonus ASV dolāru.

"Lursoft" informācija liecina, ka "Jūrmalas pērles" pamatkapitāls ir 340,8 tūkstoši latu. Saskaņā ar uzņēmuma 2009.gada finanšu pārskatā minēto kompānijas lielākais īpašnieks ir ārvalsts uzņēmums "Marcofin LLP" (66,66%), savukārt 33,33% pieder Bašarinam.