ES dārza svētkos piedalījušies vairāki tūkstoši iedzīvotāju

Ar Eiropas savienības (ES) valstu vēstniecību sagādāto dāvanu izlozi un simbolisku balonu palaišanu debesīs svētdien vēlā pēcpusdienā noslēdzas ES dārza svētki, kas visu dienu notika Vērmanes dārzā, Rīgā.

Pasākuma laikā izdalīti pieci līdz seši tūkstošu informatīvo bukletu, ar kuriem varēja piedalīties arī dāvanu izlozē, taču dārza svētku organizatori lēš, ka apmeklētāju bijis krietni vairāki, jo ne visi izlozē piedalījušies.

Vēstniecības bija sagādājušas tādas veltes kā, piemēram, Grieķijas vēstniecība - ceļojumu uz Krētu, Itālijas vēstniecība - itāļu valodas apmācības kursu, Lielbritānijas pārstāvniecība - karalisko kāzu oficiālo dāvanu komplektu, Lietuva - biļetes uz Eiropas čempionātu basketbolā vīriešiem, bet Nīderlande - futbola bumbu, par ko dāvanu saņēmēji pauda neviltotu prieku.

Pasākuma oficiālā daļa svētdien vēlā pēcpusdienā noslēdzās ES valstu vēstniekiem un citām amatpersonām, simboliski palaižot debesīs balonus ES karoga krāsās. Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulce, uzrunājot svētku dalībniekus, norādīja, ka šis ir astotais gads, kad Latvija ir ES, un aicināja "noticēt Latvijai Eiropā". Tāpat amatpersonas aicināja līdzdarboties ES aktivitātēs, paužot cerību, ka dārza svētki devuši ieskatu plašajās iespējās to darīt.

Lai gan oficiālā svētku daļa pamazām noslēdzas, iedzīvotāji nesteidz pamest Vērmanes dārzu un, baudot silto laiku un priecīgo noskaņu, vēl pulcējas ap estrādi, kur vēl gaidāms neliels koncerts.

Jau vēstīts, ka ES dārza svētki, kurus atzīmē par godu Eiropas dienai, šogad bija veltīti brīvprātīgo darba popularizēšanai. Pasākuma laikā 11 informatīvajās teltīs Vērmanes parka teritorijā ikvienam interesentam bija iespēja saņemt izziņas materiālus par brīvprātīgo darbu dažādās sociālajās jomās, skaidrojumus par brīvprātīgo kustības pamatprincipiem, kā arī praktiskus ieteikumus, kā iesaistīties sabiedrībai tik būtiskajā sociālajā kustībā.

Pasākumu finansē no Eiropas Komisijas un Latvijas valdības noslēgtās Vadības partnerības līdzekļiem. Tās mērķis ir sabiedrības informēšana par Eiropas Savienību.

2011.gads ir pasludināts par Eiropas Brīvprātīgā darba gadu. Tas ir pamudinājums ES dalībvalstīm pievērsties brīvprātīgā darba jautājuma sakārtošanai, attīstot brīvprātīgā darba īstenošanas atbalsta sistēmu un veicot brīvprātīgā darba esošās sistēmas izpēti un analīzi, vienlaikus popularizējot brīvprātīgo darbu sabiedrības vidū.

Eiropas dienu visā ES atzīmē 9.maijā, jo šajā dienā 1950.gadā Francijas ārlietu ministram Robertam Šūmanam radās plāns apvienot Eiropas valstu ogļu un tērauda nozares, lai tā novērstu vēl viena kara iespēju. Šī ideja īstenojās realitātē un kļuva par Eiropas Savienības sākumpunktu.

Svarīgākais