Atsevišķās Latvijas aptiekās pieaug interese par vakcīnām pret ērču encefalītu

© f64

Atsevišķās Latvijas aptiekās pieaudzis pieprasījums pēc vakcīnām pret ērču encefalītu.

Aptieku tīkla "Mēness aptiekas" sabiedrisko attiecību speciāliste Zaiga Barvida pastāstīja, ka, salīdzinot šā gada aprīli ar pērnā gada aprīli, ērču encefalīta vakcīnu iegādes apmērs aptiekās ir samazinājies par 38%, bet, salīdzinot šī gada pirmo ceturksni ar pērno gadu, "Mēness aptiekās" ērču encefalīta vakcīnu pārdošanas apmērs pieaudzis vairākas reizes.

Pēc viņas teiktā, visaktīvāk šīs vakcīnas Latvijas iedzīvotāji iegādājas martā.

Barvida arī norādīja – pircējiem jāatceras, ka ērču encefalīta vakcīnas pārdod pret ārsta izrakstītu recepti. "Pērkot vakcīnu, līdzi ir jāpaņem termoss vai aukstumsoma, kurā vakcīnu ievietot līdz brīdim, kad tiks veikta vakcinācija," viņa piebilda.

Arī "Saules aptiekas" vadītāja Anita Pozņaka apliecināja, ka pēdējā laikā iedzīvotāju interese par vakcīnām pret ērču encefalītu ir pieaugusi.

Savukārt "Euroaptiekas" iepirkumu daļas vadītāja Zanda Berga aģentūrai pavēstīja, ka "Euroaptiekās" vakcīnu pieprasījums nav novērots.

Jau ziņots, ka Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) šogad pirmo ērci cilvēkam noņēma 23.martā, bet pērn ‒ 29.martā.

LIC apkopotie dati liecina, ka pēdējos trijos gados ir strauji pieaudzis saslimušo skaits ar ērču encefalītu, īpaši daudz slimojuši pieaugušie. Vakcinēties pret ērču encefalītu var pie ģimenes ārstiem, LIC un privātās ārstniecības iestādēs.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais