Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

RLB nama restaurācijai saziedoti tikai 750 lati; ziedojumu vākšanas koncerts nesaskaņu dēļ atcelts

Rīgas Latviešu biedrības (RLB) nama atjaunošanai kopš ziedojumu tālruņa atklāšanas šā gada februārī saziedoti vien 750 no nepieciešamajiem 97,5 tūkstošiem latu, taču ziedojumu vākšanai plānotais koncerts Latvijas Televīzijā (LTV) maijā tomēr nenotiks, aģentūrai BNS pastāstīja RLB un nacionālās kultūras attīstības fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna.

"Kad mēs televīzijā lūdzām veidot šo raidījumu, uzreiz bija valsts iestādes, kas zvanīja un teica "tad mums arī vajag šādu raidījumu, vāksim [naudu] arī teātriem"," plānotā ziedojumu vākšanas raidījuma atcelšanas iemeslus skaidroja Stirna. Viņa gan atturējās nosaukt konkrētu iestāžu vārdus, taču norādīja, ka būtu nekorekti vilkt paralēles, jo teātri atšķirībā no RLB saņem valsts budžeta finansējumu.

"Biedrība pati uztur visu 8000 kvadrātmetru lielo namu, bet nevienam neinteresē, kā tas ir," sacīja Stirna. "Bet aizlaist šo namu pa pieskari mēs nedrīkstam."

Viņa pauda nožēlu, ka 7.maijā plānotais ziedojumu vākšanas koncerts televīzijā tomēr nenotiks, jo uz to bija liktas lielas cerības ziedojumu fonda papildināšanai. "Es saprotu, ka mums ir arī slimi un nepaēduši bērni, bet ārpus visa šī ir biedrības nams kā vēsturiska ēka, kā tautas ziedojums, tāpat kā Brīvības piemineklis," pauda Stirna.

Tomēr šomēnes LTV plānots sākt RLB ziedojumu tālruņa reklamēšanas kampaņu. "Par 45 sekunžu reklāmu būs jāmaksā 81 lats. Bet es riskēšu to darīt," sacīja RLB atbalsta fonda vadītāja.

Par līdz šim savāktajiem 750 latiem jau sākti daži nelieli darbi RLB telpās, pabeidzot iesāktos remontus. "Mēs ļoti atbildīgi skatāmies, kas visvairāk ir nepieciešams. Protams, visvairāk tas skar nama jumtu, kura klājuma remonts ir obligāts, citādāk arī zāles drīz būs tādas pašas," viņa klāstīja.

Ziedojumu vākšana RLB nama restaurācijai turpināsies, kamēr būs iespējams veikt visus remontdarbus vietās, kur nams ir viskritiskākajā stāvoklī. "Protams, mēs rakstām arī projektus fondiem - gan biedrība, gan [atbalsta] fonds. Nenosaukšu, kur mēs tos sūtām, bet es griezīšos arī pie visiem uzņēmējiem, arī ārzemēs," pastāstīja Stirna.

Vienlaikus ir iespēja ziedot speciāli sagatavotā ziedojumu lādē, kas atrodas RLB 1.stāva vestibilā, kā arī var veikt personīgu ziedojumu RLB un Nacionālās kultūras attīstības fonda birojā 428.telpā, nama 4.stāvā, saņemot pateicības apliecinājumu par ziedojumu. Veikt pārskaitījumu iespējams uz fonda ziedojuma kontu LV33 UNLA 0002 0564 6946 9.

Remontdarbu ietvaros plānots restaurēt RLB Zelta zāles salonu, centrālās kāpnes, lai saglabātu vēsturiskās vitrāžas, siltināt Lielās zāles griestus, izveidot alternatīvu apkures sistēmu, daļēji nomainīt logus, remontēt lustru mehānismu nama vecākajā daļā, pilnīgi rekonstruēt ventilācijas sistēmu.

Ziedojumu akcijas patrons ir Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta priekšsēdētājs Rīgas Latviešu biedrības goda biedrs akadēmiķis Jānis Stradiņš.

Kā akcijas kulminācija bija paredzēts koncerts maijā LTV 1.kanālā, piedaloties ievērojamiem latviešu sabiedriskajiem un kultūras darbiniekiem, izciliem solistiem un māksliniekiem.

Pirmais Rīgas Latviešu biedrības nams tika celts 1869.gadā pēc arhitekta Jāņa Fridriha Baumaņa projekta, 1908.gadā ēka pilnīgi nodega. Rīgas Latviešu biedrība tūlīt ķērās pie nama atjaunošanas. 1909.gada aprīlī tika apstiprināts arhitektu Eižena Laubes un Eižena Poles projekts, pēc kura arī jauno ēku uzcēla. Būvdarbus beidza un namu svinīgi iesvētīja 1909.gada decembrī. 1938.gadā tika pabeigta vērienīga ēkas paplašināšana pēc arhitekta Eižena Laubes projekta.