Demogrāfijas apakškomisijā pievērsīsies abortu skaita samazināšanas pētīšanai

Neauglības ārstēšana, abortu skaita samazināšana, mirstības samazināšana jaunu cilvēku vidū – tie ir tikai daži no virzieniem, kurus iecerējuši pētīt Saeimas deputāti, lai Latvijā palielinātu dzimstību.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas Demogrāfijas politikas apakškomisija otrdien nosauca vairākus darbības virzienus, kuros jāstrādā, lai dzimstību katrā no tiem palielinātu par vismaz vienu vai diviem tūkstošiem. Mērķis būtu sasniegt 35 tūkstošus jaundzimušo gadā.

Latvijā pašlaik esot pieci tūkstoši ģimeņu, kurām ir problēma tikt pie mazuļa. Atvēlot finansējumu neauglības ārstēšanai, varētu palīdzēt līdz diviem tūkstošiem pāru. Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa ("Vienotība") apakškomisijas sēdē sacīja, ka varētu strādāt ar šo jautājumu, jo ir gatava runāt un dalīties savā pieredzē.

Īpašu uzmanību apakškomisija paredzējusi veltīt abortu skaita samazināšanai, lai pašlaik gadā izdarītos 10 tūkstošus abortu samazinātu vismaz par 10 procentiem. "Tas ir tūkstotis bērnu klāt, matemātika ir skaidra," norādīja apakškomisijas vadītājs Andris Šķēle ("Par labu Latviju").

Resursu jaundzimušo skaita palielināšanai apakškomisija saskatīja jaunu cilvēku mirstības samazināšanā, kuri varētu būt potenciālie vecāki.

Apakškomisijā iecerēts arī izvērtēt ar migrāciju saistītās problēmas. Iespējams, varētu uzrunāt ārzemniekus, kuri studē Latvijas augstskolās, šeit palikt, nevis pēc desmit gadiem uz Latviju aicināt citus, izskanēja komisijā.

Par šiem darbības virzieniem iecerēts diskutēt pēc kārtas, apakškomisijas locekļiem sagatavojot par to ziņojumu un uz komisijas sēdi aicinot arī speciālistus.

Svarīgākais