Par Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieku ievēl Pēteri Dzalbi

ugstākās tiesas plēnumā par Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieku pirmdien ievēlēts Pēteris Dzalbe, informē tiesas pārstāve Rasma Zvejniece.

Uz šo amatu plēnumā tika izvirzītas divas kandidatūras – Dzalbe un Senāta Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa. Ar balsu vairākumu ievēlēja Dzalbi. Priekšsēdētāja vietnieka pilnvaru laiks ir septiņi gadi.

Viņš ievēlēts arī par Senāta Krimināllietu departamenta priekšsēdētāju, nomainot šajā amatā ilggadējo priekšsēdētāju Pāvelu Gruziņu, kurš devies pensijā. Departamenta priekšsēdētāja pilnvaru laiks ir pieci gadi.

Dzalbe norādīja uz nepieciešamību senatoru zināšanas vairāk izmantot lektoru darbā un juridiska satura publikāciju sagatavošanā, pilnveidot Senāta nolēmumu formu un saturu, kā arī organizēt regulāras senatoru diskusijas ar juridiskās zinātnes pārstāvjiem.

Pēteris Dzalbe dzimis 1959.gadā. Viņš ir absolvējis Latvijas Valsts universitātes Juridisko fakultāti. Kopš 1984.gada Dzalbe strādā tiesu sistēmā: līdz 1995. gadam bijis tiesnesis un tiesas priekšsēdētājs Jelgavas pilsētas tautas tiesā, 1995.–2005. gadā – Zemgales apgabaltiesas priekšsēdētājs. Kopš 2005. gada viņš ir Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators.

Vienpadsmit gadu Dzalbe bijis Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētāja vietnieks, 2010. gadā ievēlēts par Disciplinārtiesas priekšsēdētāju. Kopš 2009. gada viņš ir arī Centrālās vēlēšanu komisijas loceklis no tiesnešu vidus.

Dzalbe apbalvots ar Tieslietu sistēmas III pakāpes Goda zīmi un saņēmis Augstākās tiesas Temīdas balvu nominācijā „Gada tiesnesis – 2010”.

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais