PVD Centrāltirgū no apgrozības izņem 125 kilogramus pārtikas

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļas nogalē centrāltirgū no apgrozības tirdzniecībā izņēmuši 1521 pārtikas preci, aģentūru BNS informēja PVD sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

Viņa norādīja, ka PVD inspektori nedēļas nogalē veikuši tirdzniecības vietu pārbaudes centrāltirgū un no apgrozības izņemtās preces nosūtītas Nodrošinājuma valsts aģentūrai iznīcināšanai.

"Pārtikas preces, kuru daudzums veido 125 kilogramus, bija nezināmas izcelsmes, jo tām nebija pavaddokumentu un daļai arī preču marķējuma," uzsvēra Joffe un piebilda, ka dažādām pārtikas precēm, kuras tirgoja no ratiņiem un kuras lielākoties bija gabalpreces, bija beidzies derīguma termiņš, piemēram, sulām, dzērieniem, čipsiem, zīdaiņu sausajam pienam, konfektēm, šokolādei, olīveļļai.

PVD pārstāve minēja, ka tirgojot tika pārkāpts arī ražotāja noteiktais temperatūras režīms pārtikas preču realizācijā – apkārtējās vides temperatūrā atradās šokolādes sieriņi, pastēte, pīrāgi.

Pārbaužu laikā dienesta inspektori pārbaudīja arī svaigu augļu un dārzeņu tirdzniecību, informēja Joffe un klāstīja, ka no pārbaudītajām trim tirdzniecības vietām būtiskas neatbilstības konstatēja divās tirdzniecības vietās. "Augļiem – apelsīniem, greipfrūtiem, vīnogām, bumbieriem un redīsiem – cenu zīmēs nebija norādīta izcelsmes valsts," paskaidroja PVD pārstāve.

Vienlaikus vairākos gadījumos inspektori konstatēja – ja arī cenu zīmē izcelsmes valsts bija norādīta, tad, pārbaudot dokumentus, tā neatbilda patiesībai. "Piemēram, tomātiem norādē izcelsmes valsts bija Lietuva, bet pēc pavaddokumentiem – Beļģija, gurķiem izcelsmes valsts norādīta Lietuva, pēc pavaddokumentiem – Polija, mandarīniem izcelsmes valsts – Spānija, pēc pavaddokumentiem – Itālija u.c.," piebilda Joffe un uzsvēra, ka minētajos gadījumos par patērētāju maldināšanu tirgotājiem piemēros administratīvos sodus.

Dienesta pārstāve aicināja iegādāties pārtiku tikai drošās tirdzniecības vietās – veikalos, lielākos vai mazākos tirgos vai no uzticamiem zemniekiem. Joffe arī atgādināja pievērst uzmanību pārtikas produktu tirdzniecības apstākļiem un produktu marķējumam.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas Centrāltirgus" dibināts 1930.gadā, bet kā Rīgas pašvaldības akciju sabiedrība darbojas kopš 1995.gada. "Rīgas Centrāltirgū" ietilpst Centrāltirgus, Āgenskalna un Vidzemes tirgus. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.

Svarīgākais