Tiesībsargs: klubā "Kefīrs" neielaižot neredzīgu jaunieti, pieļauta diskriminācija

Tiesībsargs pārbaudē atzinis, ka kluba "Kefīrs" darbinieki, neielaižot neredzīgu jaunieti, rīkojušies diskriminējoši.

To aģentūrai BNS pavēstīja tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos Ruta Siliņa.

Viņa paskaidroja, ka pārbaudes lietā tiesībsargs vērtēja individuālu gadījumu pret neredzīgo jaunieti un kluba iekšējās kārtības noteikumus, vai, pēc subjektīviem kritērijiem īstenojot apmeklētāju atlasi jeb tā saukto "face-control", tiek nodrošināta piekļuve precēm un pakalpojumiem, ievērojot diskriminācijas aizliegumu.

Izvērtējot pārbaudes lietu, tiesībsargs savā atzinumā aicina kluba "Kefīrs" vadību svītrot no iekšējās kārtības noteikumiem diskriminējošo normu un precizēt noteikumu punktus par apmeklētāju ielaišanas un izraidīšanas no kluba kritērijiem.

Tiesību akti aizliedz diskrimināciju attiecībā uz pieeju precēm un pakalpojumiem arī privātajā sektorā. Tas nozīmē, ka tiesību ierobežošana, personas aizskaršana vai atšķirīgu noteikumu piemērošana dzimuma, rases, etniskās piederības vai invaliditātes dēļ nav pieļaujama. Savukārt, īstenojot "face-control" vai nosakot ierobežojumus apmeklētājiem izklaides vietās, tiem ir jābūt objektīviem, skaidri definētiem, kā arī publiski pieejamiem.

"Kluba "Kefīrs" administrācijas pārstāvis neredzīgajai meitenei par šādu diskriminējošu rīcību ir atvainojies, tādēļ jauniete vairs nevēlas virzīt pretenzijas un piesaistīt publicitāti šajā lietā," piebilda Siliņa.

Janvārī portālā "Tvnet" publicētajā vēstulē jauniete rakstīja, ka ar mammu un mammas māsu izlēmušas aiziet uz kādu klubu padejot. Izvēle kritusi uz klubu "Kefīrs". Pie izklaides vietas viņas sagaidījis apsargs, kurš prasījis ieejas maksu. Vīrietis izturējies neiecietīgi un sācis uzdot jautājumus par jaunietes izskatu.

"Apsargam neiepatikās mana sejas izteiksme (atgādināšu, ka esmu neredzīga) ‒ viņam acīmredzot šķita, ka esmu apreibinošu vielu reibumā. Mana mamma paskaidroja, ka šāds izskats man ir tādēļ, ka esmu neredzīga. Apsargs uz to atbildēja, ka klubā ir "feiskontrole" un visus pēc kārtas šeit neielaiž. Galu galā apsargs paziņoja, ka ar tādiem apaviem kā man klubā nelaidīs. Piebildīšu, ka man bija parasti ziemas zābaciņi ‒ līdz puscelim, pāri bikses. Nezinu, kādi apavi klubā tiek uzskatīti par atbilstošiem, ‒ jā, man nebija augstpapēžu zābaki, kas ziemas laikā arī ir tikai normāli. Man ir apavi, kas ir piemēroti man, lai droši varētu pārvietoties," rakstīja jauniete.

Viņa klāstīja, ka jūtoties kā aplieta samazgām ‒ vienīgā atšķirība no citiem jauniešiem ir tikai tā, ka viņa neredzot un nevarot uzvilkt augstpapēžu zābakus.

Toreiz kluba "Kefīrs" menedžeris Arvis Eņģelis portālam "nra.lv" atzinis, ka šāds incidents ar neredzīgo meiteni tiešām ir bijis, un paskaidrojis, ka sanāksmē šis jautājums apspriests. Kluba apsargi likuši uzrādīt dokumentus, jo meitene izskatījusies jaunāka par saviem gadiem, un tikai pēc tam esot noskaidrots, ka meitene ir neredzīga un izveidojusies diskusija starp apmeklētājām un apsargiem.

Svarīgākais