Rīgā un Liepājā vasarā notiks Pasaules Latvijas ebreju sestais salidojums

Liepājā un Rīgā šovasar, atzīmējot holokausta atceres 70. gadadienu un ebreju draudzes Latvijā dibināšanas 450. gadadienu, notiks Pasaules Latvijas izcelsmes ebreju sestais salidojums, pastāstīja atklātā sabiedriskā fonda "Liepājas ebreju mantojums" valdes locekle Ilana Ivanova.

Liepājā salidojuma dalībnieki pulcēsies no 27. līdz 29. jūnijam, savukārt Rīgā – no 29. jūnija līdz 6. jūlijam. Liepājā uz salidojumu ieradīsies 30 Liepājas izcelsmes ebreji, arī ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvotais Džordžs Švābs, kurš kara gados izglābts no koncentrācijas nometnes un pašlaik ir ASV Nacionālās ārlietu komisijas prezidents.

Salidojuma laikā Liepājas ebreju draudzē 28. jūnijā atklās holokausta 70. gadadienai un ebreju glābējiem veltītu izstādi.

Atzīmējot holokausta atceres gadadienu un ebreju draudzes dibināšanu Latvijā, Liepājā ceturtdien notika seminārs pilsētas skolu vēstures skolotājiem "Holokausta bērni un glābēji", kuru rīkoja fonds "Liepājas ebreju mantojums" un Liepājas ebreju draudze.

Seminārs rīkots, lai vēstures skolotāji holokaustam veltītā mācību stundā skolēnus iepazīstinātu ar ebreju bērnu traģisko likteni.

Holokausta laikā Eiropā nogalināti aptuveni pusotrs miljons bērnu – ebreji, čigāni, poļi, kā arī garīgi un fiziski slimi vācu bērni. 1,3 miljoni nogalināto bērnu bija ebreji, galvenokārt līdz 12 gadu vecumam, norādīja Ivanova.

"Mūsdienu jauniešiem jāveido nostāja, lai, kļūstot pieaugušiem, viņi nepieļautu šādas traģēdijas atkārtošanos," sacīja "Liepājas ebreju mantojuma" valdes locekle.

Holokaustu – masveida ebreju iznīcināšanu - Otrā pasaules kara laikā veica nacisti. Precīzu datu par holokausta apmēriem un norisi nav, taču vispārpieņemts ir uzskats, ka holokaustā nogalināti apmēram seši miljoni Eiropas ebreju.

Nacistu režīma realizētā ebreju totālā iznīcināšana Otrā pasaules kara gados smagi skāra arī Latviju. Tika nogalināti vairāk nekā 70 000 Latvijas ebreju un vairāk nekā 20 000 ebreju no citām okupētajām Eiropas valstīm – Austrijas, Čehijas, Ungārijas, Lietuvas, Vācijas – , kuri tika ievesti okupētajā Latvijā no 1941. līdz 1944. gadam.

4. jūlijs ir Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas diena – 1941.gada 4.jūlijā tika nodedzināta Rīgas ebreju sinagoga Gogoļa ielā kopā ar tajā ieslodzītajiem cilvēkiem.

Svarīgākais