Tiesībsargs pēc Zatlera lūguma izvērtē "Latvenergo" tarifu paaugstināšanas tiesiskumu

© Ojārs Lūsis

Tiesībsarga birojs pēc Valsts prezidenta lūguma izvērtē iespējamus konstitucionālus pārkāpumus saistībā ar "Latvenergo" tarifu paaugstināšanas gaitu, to varētu lūgt izvērtēt Satversmes tiesai.

Tiesībsargs Juris Jansons pastāstīja, ka Tiesībsarga birojs sāktās pārbaudes lietas ietvaros izvērtēs nevis tarifus vai to aprēķināšanas kārtību, bet šo procedūru no tiesiskā viedokļa un to, vai pieņemtie lēmumi attiecībā uz tarifu maiņu bijuši tiesiski un taisnīgi.

Ja tiesībsargs izvērtēšanas laikā konstatēs sistēmisku problēmu vai tiesību normu neatbilstību Satversmei, par to informēs lēmuma pieņēmējus attiecībā uz tarifu maiņu – Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK), ka tās rīcība bijusi neatbilstoša Satversmei un lēmumā būtu jāveic grozījumi. Šo informāciju saņemtu arī Valsts prezidenta kanceleja. Ja SPRK šādu Tiesībsarga biroja norādi neņems vērā, tiesībsargs var vērsties Satversmes tiesā ar lūgumu izvērtēt konkrētu tiesību normu atbilstību Satversmei. Tas gan būtu galējais instruments, norādīja Jansons.

Tiesībsarga birojs savu lēmumu saistībā ar tarifu maiņu varētu pieņemt tuvākā mēneša laikā, pašlaik pieprasīta un izskatīta nepieciešamā informācija no SPRK, viņš pastāstīja.

Savukārt iedzīvotāji saistībā ar "Latvenergo" tarifu kāpumu Tiesībsarga birojā vērsušies nav. Ja iedzīvotāju iesniegumus saņemtu, birojs vērtētu katru iesniegto sūdzību, jo "caur individuāliem gadījumiem pastāv iespēja risināt jautājumus, kas skar plašākas sabiedrības grupas. Ar to agrāk esam saskārušies", sacīja Jansons.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Administratīvā apgabaltiesa saņēmusi 18 pieteikumu par SPRK 18.februāra lēmumu, ar kuru jaunie "Latvenergo" tarifi atzīti par ekonomiski pamatotiem. Līdz šim ierosinātas 13 lietas, bet vairāki pieteikumi tajos konstatēto trūkumu dēļ atstāti bez virzības. Pieteikumus iesniegušas vairākas privātpersonas, kā arī pašvaldības, uzņēmumi un Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija.

"Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieauga par 21%. Visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kWh jāmaksā līdzšinējais starta tarifs – 0,0825 lati (Ls)/kWh, savukārt no 1201 kWh tiek piemērots pamata tarifs ‒ 0,1074 Ls/kWh.

Kompānijā iepriekš norādīja, ka jaunie tarifi neskars 61% " Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kilovatstundām (kWh).