Lielajā talkā talkos 1337 vietās visā Latvijā; tajā piedalīsies aptuveni 200 000 iedzīvotāju

Lielajā talkā sestdien pieteiktas talkas 1337 vietās Latvijā, un pasākuma organizatori cer, ka savas apkārtnes sakopšanā varētu iesaistīties aptuveni 200 000 iedzīvotāju, aģentūrai BNS pastāstīja Lielās talkas pārstāve Indra Soika.

Viņa norādīja, ka ikviens interesents savu talkas vietu var atrast Lielās talkas mājaslapā www.talkas.lv, īpaši veidotā kartē – sadaļā "Talkas vietas". Katrā talkas vietā ir sava atbildīgās persona, kura saviem talciniekiem sestdienas rītā izsniegs bezmaksas atkritumu maisus.

Soika atgādināja, ka maisi šogad ir dzeltenā krāsā un tie nekur citur kā talku norises vietās nebūs pieejami, bet par darba cimdiem jāparūpējas talciniekiem.

Šogad talkas laikā daudzviet notiks ne tikai atkritumu vākšana, bet arī dažādi vides labiekārtošanas, apzaļumošanas darbi, kā arī atkritumu šķirošana, lai tos nodotu otrreizējai pārstrādei.

Sestdien Lielās talkas "Pagalmu sakopšanas un labiekārtošanas" projekta ietvaros talkas organizatori sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes jaunajiem arhitektiem un pagalmu iedzīvotājiem sāks daudzdzīvokļu namu pagalmu pārveidošanu piecos Latvijas reģionos. Pārmaiņas piedzīvos pagalms Rīgā – Nīcgales iela 48, Liepājā – Klaipēdas iela 84, Dobelē – Bērzes iela 26, Alūksnē – Apes ielā 12 un Rēzeknes novadā – Čornajas pagastā, Krasta ielā 1.

Talkā paredzētas īpašas sacensības pa talcinieku komandām, čaklāko darba rūķu apbalvošana, kā arī uz vietas gatavots mielasts.

Lielo talku atbalstīs arī Latvijas Radio 2 (LR 2), vēstot par jaunākajiem talkas notikumiem, kā arī no plkst.11 līdz 12 LR 2 klausītājiem piedāvās īpašu veltījumu koncertu "1000 sveicieni talciniekiem", kurā veltījumus un uzmundrinājumus talciniekiem varēs vēlēt gan mājās palikušie atbalstītāji, gan talcinieki cits citam.

Reizi pusstundā programmas vadītāji sazināsies ar Lielās talkas dalībniekiem Latvijas novados, bet plkst.14.15 telefonsarunā savos iespaidos par talkas norisi dalīsies Lielās talkas administratore Līga Ivanova, bet stundu būs saruna ar Lielās talkas vadītāju Vitu Jaunzemi.

Talkas norisi atspoguļos arī LTV1, kura ēterā būs vairāki speciālizlaidumi, kas tiešraidēs skatītājiem sniegs informāciju par Lielās talkas norisi: kas nepieciešams, kā arī ļaus ieskatīties citu talcinieku aktivitātēs un talkas norisēs dažādos Latvijas reģionos.

Pieci speciālizlaidumi ielūkosies Rīgā notiekošajās Lielās talkas aktivitātēs un atspoguļos notikumus Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē.

Pirmā speciālizlaiduma laikā plkst.9.30 skatītāji tiks informēti par talkošanas vietām, talkas norises laikiem, nepieciešamo ekipējumu talkošanai un kur to iespējams saņemt. Otrās pārraides laikā plkst.11.15 plānots sniegt īsu un pārskatāmu informāciju par iespējām joprojām pievienoties talkai, pirmajiem talkas rezultātiem un aktualitātēm.

Tālākie pieslēgumi plkst.12.20, plkst.13.05 un plkst.15.30 turpinās informēt par Lielās talkas norisēm, novērojumiem un interesantākajiem notikumiem galvaspilsētā un reģionos, tiešraidē pieslēdzoties žurnālistiem izbraukumos.

Savukārt noslēdzot talku, plkst.20.35 LNT kanāla tiešraidē notiks Lielās talkas pateicības koncerts, kurā varēs vērot Lielajā talkā paveikto, kā arī noklausīties dažādu mūziķu veltījumu talciniekiem.

Koncertā kopā ar skatītājiem būs Valsts prezidents Valdis Zatlers, dziedās Normunds Rutulis, grupa "Dzelzs vilks", Nikolajs Puzikovs, grupa "Astro'n'aut", vokālais trio "Lady's sweet" un daudzi citi Latvijā zināmi mūziķi.

Jau vēstīts, ka visos Latvijas reģionos iedzīvotāji iesnieguši daudzus pieteikumus, tomēr to nedaudz vairāk ir Zemgalē un Vidzemē. Talkas reģistrējušas gan pašvaldības, gan izglītības iestādes, taču šogad īpaši aktīvi talku rīkotāji ir dažādi uzņēmumi un individuālās cilvēku grupas – ģimenes, draugi, kaimiņi.

No sestdienas līdz pat augusta beigām "Latvijas Zaļais punkts" 25 Latvijas pilsētās rīkos atkritumu šķirošanas veicināšanas akciju "Šķiro pa tīro", kuras laikā iedzīvotāji aicināti šķirot PET pudeles, stikla taru, sulu un piena kartona pakas, elektrokrāmus un laimēt balvas.

Akcija ilgs līdz augusta beigām, un tajā piedalās iepakojums un nolietotās elektropreces, kas atgādātas un piereģistrētas kādā no 25 akcijā iesaistītajiem šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumiem.

Turpinot pērn aizsākto tradīciju, kustības "Lielā talka" organizatori pasniegs ceļojošo balvu "Zelta grābeklis" pieciem labākajiem talku rīkotājiem katrā Latvijas reģionā.

Lielā talka notiek jau ceturto gadu pēc kārtas, un tās patrons un dalībnieks ir Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš talko kopā ar savu ģimeni.

Latvijā

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad augusta beigās, tāpat kā mēnesi iepriekš, bija 6,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Svarīgākais