Prinča Viljama kāzas LTV varēs vērot no plkst.11; nra.lv skaties jau šobrīd

Velsas prinča Viljama un lēdijas Keitas Midltones kāzu norisi Latvijas Televīzijā (LTV) piektdien varēs vērot gandrīz pusi dienas, aģentūru BNS informēja televīzijas preses sekretāre Ieviņa Ancena.

Saite uz nra.lv tiešraidi

Tiešraide no Londonas LTV 1.kanālā 29.aprīlī sāksies plkst.11 un ilgs līdz plkst.15.30.

"Studijā komentēsim kāzu norisi, sniedzot plašu ieskatu daudzveidīgajos šā notikuma aspektos, aplūkojot britu monarhijas lomu Eiropas vēsturē un runājot par britu karaļnama nozīmi šodien," sacīja Ancena.

Skatītājiem būs iespēja sekot kāzu viesu un karaliskā jaunā pāra ceļam uz laulību dievkalpojumu un ceremoniju Vestminsteras abatijā, kāzu kariešu ekipāžu ceļam no baznīcas uz Bekingemas pili, svētku atmosfērai Londonā, jaunā pāra sveicienam uz Bekingemas pils balkona un citām norisēm.

Televīzijas studijā tiešraides laikā viesosies Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Endrjū Sopers, Lielbritānijas Tirdzniecības kameras Latvijā valdes loceklis Kamerons Grīvs, Lielbritānijas Tirdzniecības kameras Latvijā bijusī valdes priekšsēdētāja Anita Kalēja, kā arī vēl citi britu kultūras un vēstures eksperti. Savukārt kāzu dievkalpojumu komentēs mācītājs Juris Cālītis.

Ancena arī minēja, ka kāzu ceremoniju LTV1 būs iespēja noskatīties arī atkārtojumā pēc Nakts ziņām.

Pirms tiešraides sākuma plkst. 10.30 LTV būs skatāms raidījums „Eiropas muzikālās pilsētas”, kas iepazīstinās ar Vestminsteras abatijas muzikālajām tradīcijām un Londonas operteātriem.

Tiešraides signālu piedāvā Eiropas Raidorganizāciju savienība ("European Broadcasting Union"), un Latvijai par to nav jāmaksā.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka uz Lielbritānijas prinča kāzām ir lūgti visi Londonā akreditētie vēstnieki, kāzas apmeklēs arī Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Eduards Stiprais.

Vēstnieks aģentūrai BNS pastāstīja, ka vēstnieki ir ielūgti tikai uz laulību ceremoniju Vestminsteras abatijā. No Latvijas puses nekādas dāvanas jaunajam pārim netiks pasniegtas. “Saskaņā ar galma protokola norādēm oficiālās dāvanas pasniegt nav paredzēts,” teica Stiprais.

Vēstīts arī, ka prinča Viljama un viņa līgavas kāzu ceremonija sāksies pulksten 11 pēc vietējā laika (pulksten 13 pēc Latvijas laika) un to vadīs Vestminsteras prāvests. Kenterberijas arhibīskaps jauno pāri salaulās, bet uzrunu teiks Londonas bīskaps Ričards Čartrss.

Lielbritānijas premjera Deivida Kamerona pārstāvis aprīļa sākumā paziņoja, ka karaliskās kāzas varētu vērot apmēram divi miljardi skatītāju visā pasaulē, kas ir ceturtā daļa pasaules iedzīvotāju.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais