Senāts nākamnedēļ skatīs lietu par sodiem bijušajiem VID darbiniekiem Jakānam un Zaļūksnim

Augstākās tiesas Senāts trešdien, 27.aprīlī, skatīs Finanšu ministrijas (FM) kasācijas sūdzību par iepriekšējās instances tiesas spriedumu, ar kuru nolemts atcelt tās lēmumu par disciplinārsodu piemērošanu bijušajiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekiem Dzintaram Jakānam un Artim Zaļūksnim, liecina tiesu informācijas sistēmas dati.

FM iesniedza kasācijas sūdzību, norādot uz vairākiem būtiskiem materiālo un procesuālo tiesību normu pārkāpumiem tajā, kas ļāvis abiem ierēdņiem atbrīvoties no disciplināratbildības, neskatoties uz izdarītajiem pārkāpumiem un prettiesisko rīcību disciplinārlietas izmeklēšanas laikā.

Jau vēstīts, ka Administratīvā apgabaltiesa kā apelācijas instance pērn 29.decembrī nolēma apmierināt Jakāna un Zaļūkšņa sūdzības.

Tiesa uzlika FM pienākumu viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas atjaunot Zaļūksni VID Administratīvās pārvaldes Personāla administrēšanas un juridisko jautājumu daļas vadītāja amatā vai līdzvērtīgā amatā, ja faktiski nav iespējams viņu iecelt norādītajā amatā. FM viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas jāaprēķina Zaļūksnim nodarītie zaudējumi neiegūtās darba algas apmērā laika periodā no viņa atbrīvošanas brīža līdz atjaunošanai amatā, kā arī jāizmaksā attiecīgā naudas summa.

Saskaņā ar tiesas spriedumu FM viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas jāaprēķina un jāizmaksā naudas summa, kas ieturēta no Jakāna algas, izpildot FM lēmumu, ar kuru viņam alga tika samazināta par 20%.

Pērn jūnija vidū arī Administratīvā rajona tiesa apmierināja abu bijušo VID darbinieku sūdzību par FM lēmumu, un ministrija šo spriedumu pārsūdzēja.

2009.gada oktobra vidū toreizējais finanšu ministrs Einars Repše nolēma disciplināri sodīt VID ģenerāldirektoru Jakānu, uz sešiem mēnešiem samazinot viņam algu par 20%. Tika sodīts arī VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītājs Zaļūksnis, kurš tika atbrīvots no amata.

FM pret Jakānu un Zaļūksni disciplinārlietas ierosināja saistībā ar divu finanšu policijas darbinieku Jāņa Laizāna un Vasilija Kivļonoka atbrīvošanu no amata, ko FM atzina par prettiesisku. VID lēmumu esot balstījis uz notiesājošo spriedumu par žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefona sarunu noklausīšanos, bet tas nebija galīgs, jo apsūdzētie to bija pārsūdzējuši.

Laizāns un Kivļonoks no civildienesta tika atbrīvoti saskaņā ar VID likuma pantu, kas paredz, ka civildienesta attiecības drīkst izbeigt tikai tad, ja ir stājies spēkā spriedums krimināllietā. Ņemot vērā, ka attiecīgajās krimināllietās spriedums nebija stājies spēkā, tiesiski izbeigt civildienesta attiecības ar VID ierēdņiem nedrīkstēja. Tomēr VID vadība pieņēma lēmumu izbeigt civildienesta attiecības ar Laizānu un Kivļonoku, atsaucoties tieši uz šo pantu.

Līdz ar to Repše pret Zaļūksni disciplinārlietu ierosināja par pienākuma - nodrošināt tiesiska administratīvā akta projekta sagatavošanu - nekvalitatīvu pildīšanu un disciplinārlietu pret Jakānu par pienākuma - nodrošināt VID darbības tiesiskumu, it īpaši acīmredzamu tiesību normu pārkāpumu konstatēšanas gadījumā, - nekvalitatīvu pildīšanu.

Saskaņā ar VID Komunikācijas daļā sniegto informāciju Kivļonoks un Laizāns tika atstādināti no amatiem VID pērn 8.aprīlī.

Ziņots arī, ka Augstākās tiesas Senāts pērn nolēma nodot jaunai izskatīšanai apelācijas instancē krimināllietu, kurā par Jaunalksnes telefonsarunu nelikumīgu noklausīšanos apsūdzētas četras Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.