Latvijas un Lietuvas speciālisti konferencē analizēs sekas 25 gadus pēc Černobiļas avārijas

Latvijas Arodslimību ārstu biedrība (LAĀB) 29.aprīlī rīkos starptautisku konferenci "25 gadi pēc Černobiļas AES katastrofas", kurā Latvijas un Lietuvas organizāciju pārstāvji atskatīsies uz 25 gadiem kopš Černobiļas atomelektrostacijas (AES) avārijas, spriedīs par radiācijas izraisītām slimībām, kā arī pasniegs biedrības "Černobiļa" goda zīmes, aģentūru BNS informēja LAĀB sekretāre Ilze Feldberga.

Konference notiks Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Pasākumu atklās filma par Černobiļu un Latvijas savienības "Černobiļa" valdes priekšsēdētāja Arnolda Vērzemnieka lekcija "ČAES avārijas seku likvidētāji toreiz Černobiļā un šodienas Latvijā". Savukārt Lietuvas Černobiļas fonda "Mūsu Krantas" viceprezidents Ģedimins Rimdeika (Gediminas Rimdeika) runās par Černobiļas avārijas seku likvidētājiem no Lietuvas un viņu situāciju šodienas Viļņā.

Stradiņa slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centra pārstāve Tija Zvagule uzstāsies ar ziņojumu par Černobiļas avārijas seku likvidētāju veselības stāvokli un tā analīzi 25 gadu laikā pēc katastrofas. Gaidāmas arī vairākas citas lekcijas par avārijas seku likvidēšanas dalībnieku veselības aspektiem.

Konferences dalībniekus uzrunās arī Labklājības ministrijas un Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas.

Jau vēstīts, ka 26.aprīlī aprit 25 gadi kopš Černobiļas avārijas, kuras seku likvidēšanas darbos kopskaitā piedalījās aptuveni 800 tūkstoši cilvēku no Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Lietuvas, Igaunijas, Latvijas un citām valstīm

Stradiņa slimnīcā 26.aprīlī notiks Černobiļas atomelektrostacijas avārijas upuru 25.gadadienas atcerei veltīts pasākums.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.