Atrakciju parks Esplanādē būs līdz 1.maijam

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs nolēmis atbalstīt Esplanādē novietoto karuseļu rīkotāju lūgumu pagarināt pretrunīgi vērtētā atrakciju parka darbības laiku līdz 1.maijam, aģentūrai BNS apstiprināja izpilddirektora pārstāvis Uģis Vidauskis.

Sākotnēji atļauja ierīkot atrakciju parku Esplanādē tika dota laika posmam no 2. līdz 23.aprīlim, taču pašlaik saskaņā ar pašvaldības un karuseļu ierīkotāja – "Game service group" – panākto vienošanos atrakciju darbības laiks pagarināts līdz 1.maijam, bet atrakciju iekārtas jānojauc līdz 3.maijam.

Radzevičs norādījis, ka neredz iemeslus, kāpēc atrakciju parka darbību nepagarināt vēl par nedēļu, turklāt ļaut rīdziniekiem arī svētku brīvdienās izmantot šo izklaides iespēju.

Jau vēstīts, ka kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība") jau paudusi neizpratni par Rīgas pašvaldības lēmumu līdz 1.maijam pagarināt atrakciju parka darbību Esplanādē, kas turpināšot degradēt Rīgas vēsturisko centru. Iepriekš gan pašvaldība šādu lēmumu vēl nebija pieņēmusi.

Radzevičs pauda viedokli, ka "pretēji dažādu valsts kultūras birokrātu viedokļiem un vērtējumam ir redzams, ka šīs atrakcijas iedzīvotāju vidū kļuvušas ļoti populāras un pieprasītas".

Ēlerte paziņojumā presei norādīja, ka atrakciju parka darbības laika pagarināšana skaļi demonstrējot Rīgas domes vadības neizpratni par kultūrvēsturiskajām vērtībām un to saglabāšanas nozīmi.

"Šāda domes rīcība ir tuvredzīga, tā noniecina UNESCO piešķirto Rīgas vēsturiskā centra statusu un rāda, ka Rīgas domes vadība īsti neizprot savu atbildību par Rīgas izcilajām kultūrvēsturiskajām vērtībām," paudusi kultūras ministre.

Arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis uzskata, ka Esplanādes parkā uzstādītais atrakciju komplekss ir kultūrvēsturisko vidi degradējošs, tā vizuālais, skaņas un koloristiskais noformējums ir bezgaumīgs un kultūrvēsturiski tik vērtīgai pilsētas daļai neatbilstošs. Domājot par Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā, satraucošs ir izpratnes trūkums par kultūru, kas ir cilvēku un cilvēces visu sasniegumu kopums.

Kultūras ministrija ir iesniegusi valdībā grozījumus Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības noteikumos, lai turpmāk galvaspilsētas vēsturiskajā centrā šādas būves neparādītos. Apstiprinot šos grozījumus Ministru kabineta noteikumos, turpmāk publiskie pasākumi, kas saistīti ar kultūrvēsturiskās vides pārveidošanu, tostarp īslaicīgu, piemēram, atrakciju iekārtu uzstādīšanu, būs pieļaujami pēc Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes pozitīva atzinuma saņemšanas.

Svarīgākais