Kuldīgā virs Ventas rumbas sākušas lidot vimbas

Kuldīgā virs Ventas rumbas sākušas lidot zivis, proti, sācies pavasara vimbu nārsts.

Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Liepājas sektora vecākais inspektors Jānis Sprugevics aģentūrai BNS pastāstīja, ka vimbas Ventas rumbā nupat tikai sākušas lekt.

"Viena otra lecoša vimba jau redzama, taču sagaidāms, ka nedēļas nogalē zivis lidos jau intensīvāk," norādīja Sprugevics.

Gadu simtiem vimbas pavasaros dodas augšup pa Ventu, savā nārsta ceļā sastopot mutuļojošo Ventas rumbu ‒ Eiropas platāko (247 metri) ūdenskritumu. Pirms 300 gadiem hercoga Jēkaba laikā kuldīdznieki izdomāja unikālu zivju ķeršanas metodi – uz rumbas novietojot zivju ķeramos grozus. To dēļ Kuldīgu mēdz dēvēt par pilsētu, kur zivis ķer gaisā, iepriekš pavēstīja Kuldīgas pašvaldība.

Par godu lidojošām zivīm Kuldīgā ik pavasari notiek pasākums "Lido zivis Kuldīgā". Šogad septītais pavasara palu šovs notiks 30.aprīlī, informēja Kuldīgas novada dome.

Rīts sāksies ar makšķernieku sacensībām "Planējošā vimba" Ventā. No plkst.11 notiks dažādi pasākumi uz pils parka skatuves, pie muzeja, "Kūravā", pie vecajām Pils dzirnavām un citviet.

Uz pils parka skatuves notiks tūrisma sezonas atklāšana. Uz skatuves kāps koris "Bītli no Drebakas" Norvēģijā, grupa "Mazā Parīze", koris "Rāte" un solists Andris Daņiļenko. Bērnu deju kolektīvu koncertā piedalīsies deju ansambļi un kolektīvi no Rīgas, Limbažiem, Salaspils, Saldus, Ventspils un Kuldīgas.

"Lido zivis Kuldīgā" apmeklētājus sagaida atraktīvas, radošas un izzinošas nodarbes, piemēram, ripināšanās pa ūdens virsmu Alekšupītes dīķī. Uz Kuldīgu būs atvesta īsta ūdens sacīkšu "Formula" un būs iespēja nofotografēties tajā kopā ar pasaules čempionāta pilotu Uvi Slakteri. Interesenti varēs doties atrakciju takā kopā ar Āķīti un Pludiņu, piedalīties keramikas darbnīcā un apgleznot stikla figūriņas.

Muzeja ļaudis piedāvās apskatīt dažādas izstādes, savukārt "Kūravā" notiks piektais stāstnieku festivāls "Ziv zup". Tā ietvaros būs arī stāstnieku koncerts un kopdziedāšana par zivīm, upēm un citiem slapjumiem ar folkloras kopu "Nārbuļi". Ikviens ar savu stāstu varēs nopelnīt porciju tikko vārītas zivju zupas.

Pie vecajām pils dzirnavām notiks zivju tirgus, bet Kalna ielā būs pavasara tirdziņš.

Vakarā visi aicināti uz Kuldīgas–Gēsthahtes draudzības 20 gadu jubilejas svinīgo pasākumu un koncertu Sv.Katrīnas baznīcā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.