TM pārsteigta par policijas plāniem atteikties no ieslodzīto konvojēšanas

Tieslietu ministrija (TM) ir pārsteigta par Valsts policijas (VP) plāniem atteikties no ieslodzīto konvojēšanas uz tiesām un starp cietumiem.

TM pārstāve Laura Pakalne aģentūrai BNS pavēstīja, ka šāds VP paziņojums raisa vēl lielāku neizpratni, jo sarunas par šo funkciju pārņemšanu ar TM nav notikušas. Ministrija arī atgādina, ka valstī pašlaik ir izveidots vienots konvojēšanas dienests ar attiecīgu materiāltehnisko un finansiālo nodrošinājumu.

Ministrijai nav saprotama vēlme situācijā, kad tiek diskutēts par funkciju centralizācijas iespējām, veidot divus atsevišķus konvojēšanas dienestus, un pagaidām neredz tam pamatojumu.

Tāpat TM nav iepazīstināta ar aprēķiniem par finanšu ieguvumiem un līdzekļu apmēru, ko Iekšlietu ministrija (IeM) nodotu TM līdz ar šīs funkcijas pārņemšanu. Tādēļ ministrija neredz iespēju pārņemt ieslodzīto konvojēšanas funkciju pašreizējo valsts budžeta līdzekļu ietvaros, bet šāda iespēja būtu vērtējama tikai pēc finansējuma pārdalīšanas.

"Līdz ar to Tieslietu ministrija nesaskata pamatojumu lēmumam nodot viena resora funkcijas citam bez nopietnas izvērtēšanas," teikts ministrijas paziņojumā.

Tāpat Tieslietu ministrija pauž neizpratni par Valsts tiesu ekspertīžu biroja apvienošanu un to padotības noteikšanu IeM.

Tieslietu ministrija uzsver, ka Valsts tiesu ekspertīžu birojam jābūt neatkarīgam un nodalītam no citām procesuālajām darbībām, proti, ir svarīgi nošķirt izmeklēšanas un ekspertīzes funkcijas. Par to attiecīgu priekšlikumu jau iesniedzis tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs reformu vadības grupai.

Jau ziņots - lai ietaupītu naudu, VP iecerējusi atteikties no vairākām funkcijām, tostarp ieslodzītos vairs nekonvojēt uz tiesām un pārvest no viena cietuma uz citu.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece šonedēļ atbalstīja vairākus IeM atlīdzības reformas un darba kvalitātes uzlabošanas darba grupā izskatītus VP priekšlikumus, lai sāktu atteikšanos no VP neraksturīgu funkciju izpildes.

Lai optimizētu VP resursu izmantošanu, ministre ir atbalstījusi VP priekšlikumu par daļēju atteikšanos no konvojēšanas.

Tas nozīmē, ka policija vairs nekonvojēs ieslodzītos uz tiesu un starp cietumiem, savukārt joprojām konvojēs kriminālprocesuālo darbību nodrošināšanai.

VP plāno piedāvāt risinājumu nodot konvojēšanas funkciju Tieslietu ministrijas pārziņā, izveidojot atsevišķu konvoja struktūrvienību vai šādu struktūrvienību iekļaujot Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Vienlaicīgi Mūrniece ir uzdevusi sākt grozījumu izstrādi likumā "Par tiesu varu", lai atteiktos no tiesu kārtībnieku funkcijas. Šo funkciju var nodrošināt ar privāto apsardzes struktūru piesaistīšanu.

Ņemot vērā VP Kriminālistikas pārvaldes jomu pārklāšanos ar Tieslietu ministrijas Valsts tiesu ekspertīžu biroja veiktajām ekspertīzēm, ministre atbalsta šo iestāžu apvienošanu un to padotības noteikšanu Iekšlietu ministrijai.

Latvijā

Slimnīcām ir problēmas ar finansējuma plānošanu tekošā gada griezumā, jo tās faktiski pieraksta pacientus uz operācijām, kurām nauda nav paredzēta, izriet no veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) paustā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma".

Svarīgākais