Šogad pieaugs akcīzes nodoklis degvielai, tabakai un alkoholam

© f64

Saeima ceturtdien otrajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par akcīzes nodokli, kas paredz šogad palielināt akcīzes nodokli degvielai, tabakai un alkoholam.

Deputāti noraidīja visus opozīcijas partiju priekšlikumus. Par likuma izmaiņām nobalsoja 53 deputāti, bet pret bija 39 tautas kalpi.

Grozījumi likumā paredz no šā gada 1.jūnija paaugstināt akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam no 890 līdz 940 latiem par 100 litriem absolūtā spirta, lai likme būtu starp Igaunijas līmeni un Lietuvas līmeni.

Tāpat no jūnija pieaugs akcīzes nodoklis benzīnam no 269 līdz 289 latiem par 1000 litriem. Finanšu ministrija prognozē, ka, paaugstinot akcīzes nodokli benzīnam par diviem santīmiem par litru, degvielas cena varētu palielināties par 2,44 santīmiem litrā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Likuma grozījumos iekļauts arī pakāpeniskas akcīzes nodokļa paaugstināšanas grafiks cigaretēm un smēķējamai tabakai, lai nodoklis 2018.gadā sasniegtu Eiropas Savienības minimālo līmeni. Nodokļa likme cigaretēm no 1.jūlija pieaugs no minimālā līmeņa 48 līdz 52 latiem par 1000 cigaretēm, akcīzes nodokļa cigaretēm specifiskā likme pieaugs no 22,5 latiem līdz 25 latiem par 1000 cigaretēm, bet akcīzes nodokļa cigaretēm procentuālā likme samazināsies no 34,5% līdz 34%.

Līdz ar akcīzes nodokli cigaretēm palielināsies arī akcīzes nodoklis cigāriem/cigarillām, lai arī turpmāk tas veidotu 50% no akcīzes nodokļa minimālā līmeņa cigaretēm. Nodoklis cigarillām no šā gada 1.jūlija pieaugs no 24 līdz 26 latiem par 1000 cigāriem/cigarillām. Arī akcīzes pieaugums smēķējamai tabakai pieaugs no pašreizējiem 29 līdz 34 latiem par vienu kilogramu.

Tāpat šogad 1.jūlijā samazināsies akcīzes nodoklis dabasgāzei, kuru izmanto par kurināmo - no 15,6 līdz 12 latiem par 1000 kubikmetriem, lai samazinātu akcīzes nodokļa slogu dabasgāzei, kuru kā kurināmo izmanto siltumuzņēmumi un mājsaimniecības, un atsevišķas nozares, kas nav iekļautas atbrīvojumu uzskaitījumā. Atcelts arī akcīzes nodokļa atbrīvojums dabasgāzei, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai, savukārt dabasgāze, kuru izmanto siltumnīcās un rūpnieciskās ražošanas tehnoloģisko iekārtu darbināšanai un tehnoloģiski nepieciešamā klimata nodrošināšanai rūpnieciskās ražošanas telpās, tiks aplikta ar akcīzes nodokli no 2014.gada 1.janvāra.

Akcīzes nodokļa likumā iekļautas arī pilnvaras valdībai noteikt maksimālo dīzeļdegvielas litru apmēru, kas tiek izmantota lauksaimniecībā un kas tiek atbrīvots no akcīzes nodokļa saimnieciskajā gadā, lai nepārsniegtu no valsts budžeta paredzētos līdzekļus šā atbrīvojuma piemērošanai. Minētā norma stāsies spēkā šogad 1.jūlijā. Ja noteiktais maksimālais dīzeļdegvielas daudzums saimnieciskajā gadā tiks pārsniegts, tad proporcionāli tiks samazināts dīzeļdegvielas daudzums uz hektāru.

Minētie grozījumi iekļauti šā gada budžeta grozījumus pavadošajā likumprojektu paketē.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais