Daugavā un Gaujā ūdens līmenis dažos posmos vēl nedaudz paaugstinās

Daugavā un Gaujā ūdens līmenis vairākos posmos jau sācis pazemināties, bet upju lejtecēs vēl vērojama neliela līmeņa celšanās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Gaujā pie Carnikavas ūdens līmenis diennakts laikā paaugstinājies par četriem centimetriem (cm), pie Siguldas - par 15 cm. Gaujā pie Valmieras ūdens līmenis ceturtdienas rītā bija par septiņiem centimetriem augstāks nekā diennakti iepriekš, bet patlaban tas sāk lēnām kristies.

Gaujas augštecē jau sākusies straujāka līmeņa pazemināšanās - pēdējās diennakts laikā ūdens līmenis pie Velēnas krities par 20 cm. Prognozes liecina, ka Gaujas lejtecē tuvākās diennakts laikā vēl gaidāma neliela ūdens līmeņa celšanās.

Daugavā pie Baltkrievijas robežas un Krāslavas, kā arī pie Pļaviņām ūdens līmenis diennakts laikā pazeminājies par 3-6 cm. Posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij upes līmenis paaugstinājies par 4-10 cm. Ceturtdien sākusies lēna ūdens līmeņa pazemināšanās arī pie Daugavpils, tuvākajās diennaktīs ūdens līmenis sāks pazemināties visā upes garumā.

Kopējais ūdens līmeņa pieaugums Gaujas vidustecē sasniedzis četrus metrus, Daugavā pie Baltkrievijas robežas - 7,25 metrus, citviet Daugavā ūdens līmenis kopumā cēlies par 2,6 līdz 6 metriem.

Neliela ūdens līmeņa celšanās vēl turpinās Aiviekstē - pie Lubānas par pieciem centimetriem pagājušās diennakts laikā. Salacā pie Mazsalacas ūdens līmenis kāpis par 16 cm. Pārējās Latvijas upēs turpinās pakāpeniska ūdens līmeņa pazemināšanās ar intensitāti 1-30 cm diennaktī.

Svarīgākais