VNĪ gatavi pārņemt ministriju neizmantotos īpašumus

Valsts nekustamo īpašumu apsaimniekotājs "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) varētu pārņemt daļu ministriju valdījumā esošo nekustamo īpašumu, kas netiek izmantoti valsts funkciju veikšanai, ja tiem būtu sakārtots juridiskais statuss, aģentūrai BNS pastāstīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Jānis Komisars.

Informējot par trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē pārrunātajiem jautājumiem, viņš sacīja, ka sēdē apspriestas ministriju neizmantoto nekustamo īpašumu nākotnes attīstības iespējas un VNĪ loma tajās.

Tika runāts par to, ar kādiem nosacījumiem īpašumus varētu nodot VNĪ pārvaldījumā un kuri īpašumi būtu virzāmi atsavināšanai. Pēc Komisara teiktā, VNĪ varētu pārņemt tos nekustamos īpašumus, kas ir atbilstoši valsts funkciju veikšanai, vai arī ja to turpmākā atrašanās VNĪ pārvaldījumā radītu lielāku ieguvumu nekā realizēšana nekustamo īpašumu tirgū uzreiz, kur pašlaik aktivitāte ir zema.

Vienlaikus VNĪ valdījumā nevajadzētu nodot īpašumus, kuriem nepieciešami lieli ieguldījumi, kuri atrodas neizdevīgākās vietās vai kuriem ir citi trūkumi.

Komisars minēja, ka dati par to, cik daudz pašlaik ir tādu ministriju valdījumā esošu īpašumu, kas netiek izmantoti valsts funkcijām, nepārtraukti mainās, jo to nosaka pašas ministrijas. VNĪ pašlaik izvērtē 18 Aizsardzības ministrijas īpašumu attīstības iespējas, kuri tai vairs nav nepieciešami, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas īpašumu nākotni, viņš klāstīja.

VNĪ vadītājs uzsvēra - jebkurā gadījumā, lai VNĪ varētu pārņemt šos īpašumus, tiem jābūt vismaz sakārtotai dokumentācijai un juridiskajam statusam par piederību un citiem faktoriem. "Ja dokumenti nav sakārtoti, mēs faktiski neko nevaram darīt," atzina Komisars.

VNĪ ir Finanšu ministrijas pārziņā. Uzņēmums nodarbojas ar nekustamo īpašumu izīrēšanu, iznomāšanu, pirkšanu, pārdošanu un citiem darījumiem.