Koalīcija vienojas par jautājumiem, kas būs atspoguļoti vēstulē SVF un memorandā ar EK

Koalīcija pirmdien konceptuāli vienojās par jautājumiem, kas tiks atspoguļoti starptautisko aizdevēju misijas laikā saskaņojamos dokumentos - vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) un papildu saprašanās memorandā ar Eiropas Komisiju (EK) -, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka šīs nedēļas laikā vēl turpināsies sarunas ar aizdevējiem un atkarībā no rezultātiem šo dokumentu jau precizētie teksti tiks saskaņoti vai nu otrdien, 12.aprīlī, valdības sēdē pēc nākamajām sarunām ar aizdevējiem, vai arī, ja būs nepieciešams, ārkārtas valdības sēdē šonedēļ.

Premjers pastāstīja, ka sarunas par 2012.gada budžeta deficīta apmēru joprojām turpinās, taču ir skaidrs, ka tas būs zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Arī provizoriskā konsolidācijas summa tiek vēl saskaņota ar aizdevējiem. "Es domāju, ka rīt [otrdien, 12.aprīlī] vai parīt [trešdien, 13.aprīlī] varēsim to paziņot," viņš teica.

Dombrovskis atzina, ka koalīcijā iepriekš panāktā vienošanās par konsolidācijas virzieniem nākamā gada budžetā paliek spēkā un tā atspoguļosies arī parakstāmajos dokumentos ar aizdevējiem. Šie virzieni ir samazinājumi gan pamatbudžetā, gan sociālajā budžetā, gan arī pašvaldību budžetos, viņš atgādināja.

Dokumentos būs paustas gan apņemšanās saistībā ar šā gada budžeta grozījumiem, par kuriem Saeima galīgajā lasījumā lems ceturtdien, 14.aprīlī, gan arī galvenie konsolidācijas virzieni 2012.gada budžetā.

Pēc Dombrovska minētā, nākamā sarunu kārta ar aizdevējiem notiks 12.aprīlī no rīta, un sarunas paredzētas arī 14.aprīlī. Finanšu ministrijai savukārt tās notiek gandrīz visu laiku.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem pavēstīja, ka pensijas un to piemaksas noteikti netiks aiztiktas, taču, protams, no zila gaisa nepieciešamo konsolidācijas apmēru nevar iegūt. "Esam tuvu risinājumiem, kas varētu būt puslīdz pieņemami," viņš klāstīja.

Jau vēstīts, ka Latvijā 5.aprīlī sākās starptautisko aizdevēju pārskata misija, kas ilgs līdz piektdienai, 15.aprīlim. Starptautiskie aizdevēji vērtē valdības sagatavotos 2011.gada valsts budžeta grozījumus, lai nodrošinātu budžeta papildu konsolidāciju 50 miljonu latu apmērā, kā arī 2012.gada budžeta iestrādnes.

Latvijai arī 2012.gadā būs jāveic budžeta konsolidācija, lai iekļautos budžeta deficīta līmenī zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Pašlaik plānots, ka deficīts nākamgad būs 2,9% no IKP.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais