Saeimas komisijā skatīs VM ziņojumu par lokālo slimnīcu un traumpunktu darbu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien skatīs Veselības ministrijas (VM) darba grupas izstrādāto ziņojumu par lokālajās slimnīcās un traumpunktos sniedzamās palīdzības apjomu un darba organizāciju, liecina Saeimas komisiju sēžu darba kārtība.

Sēdē uzaicināti piedalīties gan VM, gan slimnīcu un pašvaldību pārstāvji. Saskaņā ar VM sniegto informāciju sēdē piedalīsies arī veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Zaļo un zemnieku savienība).

Jau vēstīts, ka VM darba grupa, kas izvērtē lokālajās slimnīcās un traumpunktos sniedzamās palīdzības apmēru un darba organizāciju, aprīļa sākumā izstrādāja starpziņojumu, kurā plašākai diskusijai publiskoja savus priekšlikumus turpmākai ārstniecības iestāžu darbības optimizācijai.

Ņemot vērā traumpunktu darbības specifiku, kad palīdzība pacientiem tiek nodrošināta ne tikai traumu, bet arī citu saslimšanu un veselības problēmu gadījumos, piemēram, augsts asinsspiediens, paaugstināta temperatūra, hronisku slimību saasināšanās, darba grupa ierosina tos pārdēvēt par pirmās medicīniskās palīdzības punktiem (PMPP) un dalīt tos divos līdz trijos līmeņos atbilstoši to noslogojumam, iespējām nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu un pacientu iespējām saņemt palīdzību citās tuvu esošās ārstniecības iestādēs.

Savukārt attiecībā uz lokālo slimnīcu darbības optimizāciju darba grupa ierosina noteikt slimnīcām divus līmeņus, vadoties no to speciālistu skaita, ko ārstniecības iestāde var nodrošināt. Šobrīd obligātajās prasībās daudzprofilu slimnīcām noteikts, ka diennakts režīmā septiņas dienas nedēļā jānodrošina palīdzība vismaz četrās speciālitātēs – internajā medicīnā, ķirurģijā, anestezioloģijā un reanimatoloģijā. Samazinot nepieciešamo dežūrējošo speciālistu skaitu, ārstniecības iestāde saglabātu savu statusu, vienlaicīgi valsts paredzētu finansējumu tikai par tām ārstniecības programmām, ko iestāde reāli nodrošina.