Gaujā un Daugavā ūdens līmenis turpina paaugstināties

Pagājušajā diennaktī Lielajā Juglā, kā arī vairākās citās Vidzemes un Latgales upēs ūdens līmenis sācis pazemināties, savukārt Gaujā un Daugavā turpinās līmeņa kāpums, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Lielajā Juglā pie Zaķiem ūdens līmenis krities par 20 centimetriem (cm). Jau ziņots, ka naktī uz sestdienu Lielās Juglas līmenis par vairākiem centimetriem pārsniedza pagājušā gada plūdu rekordu, bet kopš sestdienas rīta līmenis pakāpeniski pazeminās. Līdzīga situācija ir arī Mazajā Juglā.

Ūdens līmeņa pazemināšanās sākusies arī Ogres upē un vairākās citās Latgales un Vidzemes upēs, kā arī Lielupes kreisā krasta pietekās. Dubnas līmenis saglabājas nemainīgs. Turpinās ūdens līmeņa pazemināšanās Kurzemē.

Aiviekstē, Gaujā, Lielupē un Daugavā pagājušajā diennaktī turpinājās pakāpeniska līmeņa paaugstināšanās. Gaujā pie Carnikavas līmenis kāpis par 8 cm, pie Valmieras - par 15 cm. Pagājušajā naktī sasniegts zemāko palieņu applūšanas līmenis Valmierā.

Lielupē posmā no upes grīvas līdz Jelgavai ūdens līmenis paaugstinājies par 7-8 cm, arī šeit vietām applūdušas zemākās pļavas.

Straujāks līmeņa kāpums turpinās Daugavā - posmā no Baltkrievijas robežas līdz Jersikai ūdens līmenis laika periodā no plkst.9 sestdienas rītā līdz plkst.7 svētdienas rītā paaugstinājās par 30-48 cm. Applūdušas zemākās pļavas pie Daugavpils un Vaikuļāniem.

Daugavā pie Jēkabpils un Zeļķiem līmenis kāpis lēnāk - par 16-20 cm. Hidrologi brīdina, ka ūdens līmeņa paaugstināšanās Daugavā turpināsies arī tuvākajās diennaktīs, tādēļ applūdīs plašākas teritorijas, īpaši posmā no Daugavpils līdz Līvāniem.

Amatā, uz kuru šajās brīvdienās dodas liels skaits laivotāju, turpinās pakāpeniska ūdens līmeņa pazemināšanās. Piektdienas rītā Amatā pie Melturiem ūdens līmenis sasniedza 185 cm atzīmi, bet svētdien plkst.7 tas bija pazeminājies līdz 159 cm.

Svarīgākais