Rosina saukt pie kriminālatbildības policistus par kukuļošanu un tās organizēšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina prokuratūru saukt pie kriminālatbildības trīs Valsts policijas (VP) amatpersonas par kukuļdošanu saistībā ar personu atbrīvošanu no administratīvā soda un vienu privātpersonu par kukuļa piesavināšanos un starpniecību kukuļošanā.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga informēja, ka birojs prokuratūru rosina arī pret vienu no amatpersonām sākt kriminālvajāšanu par nepatiesu ziņu norādīšanu ikgadējā valsts amatpersonas deklarācijā.

Kriminālprocess, kura materiāli nosūtīti Ziemeļu rajona prokuratūrai, sākts pērn septembrī. Kriminālprocesa materiāli liecina, ka VP Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Satiksmes administratīvo pārkāpumu izskatīšanas biroja (SAPIB) inspektors pretēji dienesta interesēm 2010.gadā īsā laika periodā vairākkārtēji atbalstījis personu atbrīvošanu no administratīvā soda par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Izmeklēšanas laikā iegūti pietiekami pierādījumi trim ar kukuļošanu saistītu noziedzīgu nodarījumu epizodēm.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka SAPIB inspektors organizējis sāktas administratīvā pārkāpuma lietas izbeigšanu pret kādu personu par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu, par ko ar starpnieka palīdzību pieņēmis kukuli vismaz 300 latu apmērā. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka starpnieks bijis kāda privātpersona, kas piesavinājusies daļu - 250 latu - no amatpersonai domātā kukuļa.

Citā gadījumā minētā amatpersona kādam autovadītājam pieprasījusi pretlikumīgu atlīdzību 200 latu apmērā par to, lai tam netiktu piemērots administratīvais sods par braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Trešajā gadījumā SAPIB inspektors organizējis kādas personas izvairīšanos no administratīvā soda par braukšanu alkohola reibumā. Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka minētā amatpersona vienojusies par kukuļa - 300 latu - nodošanu diviem Rīgas ceļu policijas jaunākajiem inspektoriem, kuri ar starpnieka palīdzību kukuli pieņēmuši.

Izmeklēšanas laikā papildus noskaidrots, ka minētais SAPIB inspektors, būdams valsts amatpersona, ikgadējās valsts amatpersonas deklarācijās par 2007., 2008. un 2009.gadu norādījis nepatiesas ziņas par ienākumiem lielā apmērā, proti, nav norādījis aizdevumu - 63 300 eiro (44 487 lati).

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības SAPIB inspektoru par kukuļņemšanu un tās organizēšanu, par kukuļa piesavināšanos, kā arī par nepatiesu ziņu norādīšanu ikgadējā amatpersonas deklarācijā.

Savukārt pret ceļu policijas jaunākajiem inspektoriem KNAB izmeklētājs rosina sākt kriminālvajāšanu par kukuļņemšanu, pret vienu no tiem - arī par noziedzīga nodarījuma atbalstīšanu, bet pret privātpersonu - par starpniecību kukuļošanā un kukuļa piesavināšanos.

Latvijā

Iniciatīvu portālā "Mana balss" sākta parakstu vākšana valsts apmaksātai dzimumlocekļa rekonstrukcijai pēc prostatas vēža operācijas, informē iniciatīvs autors, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" Vīriešu nodaļas vadītājs Agris Freibergs.