Daudzviet Latgalē un Vidzemē pali vēršas plašumā

© Aivis

Latgales un Vidzemes upēs turpinās ūdens līmeņa pieaugums, vairākas upes izgājušas no krastiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lielajā Juglā ūdens līmenis gandrīz sasniedzis pērnā gada plūdu maksimālo atzīmi, applūdušas plašas teritorijas, un tuvākajā diennaktī gaidāma tālāka līmeņa paaugstināšanās. Ūdens līmenis Lielajā Juglā pie Zaķiem pēdējās piecās dienās paaugstinājies teju par četriem metriem.

Savukārt Dubnas lejtecē ūdens līmenis jau pārsniedzis pagājušā gada maksimālo atzīmi, nedēļas laikā tas pieaudzis par vairāk nekā diviem metriem. Ļoti augsts līmenis ir arī Dubnas pietekās, applūst plašākas teritorijas. Pagājušajā diennaktī ūdens līmenis cēlies par 16-19 centimetriem (cm), vēl tiek prognozēts neliels līmeņa kāpums.

Rēzeknes upes līmenis kopš pagājušās nedēļas cēlies par metru, tostarp par 18 cm pēdējās diennakts laikā. Līdzīga situācija ir arī citās Latgales un Vidzemes upēs, ūdens līmenis pēdējo dienu laikā cēlies vidēji par 1-2,5 metriem, daudzviet applūdušas palienes.

Gaujā ūdens līmeņa celšanās turpinās ar intensitāti 20-50 cm diennaktī. Tuvākajā diennaktī Gaujas lejtecē gaidāma strauja līmeņa paaugstināšanās stiprā vēja ietekmē, gaidāma zemāko teritoriju applūšana.

Savukārt Kurzemes un Zemgales upēs situācija ir mierīga, ūdens līmenis pārsvarā nav augsts, pagājušajā diennaktī novērotas nelielas līmeņa svārstības. Pakāpeniska līmeņa paaugstināšanās turpinās Misā, upe vietām izgājusi no krastiem.

Jau ziņots, ka situācija Daugavā pagājušajā diennaktī nav mainījusies. Pie Zeļķiem līmenis pazeminājies zem kritiskās atzīmes, pie Pļaviņām ūdens līmenis paaugstinājies nedaudz un nav bīstams. Pļaviņu ūdenskrātuvē saglabājas ledus sastrēgums, un līdz ar ledus tālāku virzību sāksies straujāka līmeņa paaugstināšanās pie Pļaviņām, bet pagaidām hidrologiem esot grūti pateikt, kad ledus sastrēgums pārvietosies dziļāk ūdenskrātuvē.

Daugavā pie Baltkrievijas robežas un Krāslavas ūdens līmenis pagājušajā diennaktī paaugstinājās par 33-42 cm, bet posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij līmenis nemainījās vai mazliet pazeminājās.

Svarīgākais