Situācija Daugavā nav būtiski mainījusies; tuvākajā naktī var sākties plūdi Carnikavā

© Aivis

Ūdens līmenis Daugavā pagājušajā naktī nav strauji paaugstinājies, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Ledus sastrēgums Pļaviņu ūdenskrātuvē saglabājas, pie Zeļķiem ūdens līmenis kopš trešdienas pēcpusdienas pazeminājies par 85 centimetriem, bet pie Pļaviņām tas paaugstinājies par 21 centimetru. Neliela līmeņa celšanās vērojama pie Krāslavas, bet posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij pagājušajā diennaktī ūdens līmenis pārsvarā nedaudz pazeminājās.

Hidrologi prognozē, ka līdz ar ledus sastrēguma tālāku virzību sāksies straujāka līmeņa paaugstināšanās pie Pļaviņām, bet pagaidām esot grūti pateikt, kad ledus sastrēgums pārvietosies dziļāk ūdenskrātuvē.

Sinoptiķu prognozētā spēcīgā vēja ietekmē paaugstināsies ūdens līmenis Rīgas jūras līcī un upju grīvās. Sagaidāms, ka ūdens līmeņa pieaugums nepārsniegs pusmetru, taču Carnikavā tas var būt pietiekams kāpums, lai sāktu applūst zemākās vietas, jo ūdens līmenis Gaujā ir augsts, turklāt kūstošā sniega, kā arī lietus dēļ turpina nepārtraukti paaugstināties.

Lielākais vēja izraisīts ūdens līmeņa pieaugums Gaujas grīvā gaidāms naktī uz piektdienu un piektdienas rītā. Arī brīvdienās gaidāms spēcīgs ziemeļrietumu vējš, tādēļ ūdens līmenis Gaujā pie Carnikavas saglabāsies augsts. Vējš izraisīs arī ūdens līmeņa paaugstināšanos Ķīšezerā un Juglā.

Svarīgākais