Koalīcija vienojas par 2012.gada budžeta konsolidācijas virzieniem [papildināta]

Koalīcija trešdien iezīmējusi iespējamos 2012.gada budžeta konsolidācijas virzienus vairāku desmitu miljonu latu apmērā, trešdien žurnālistiem pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Sīkāku informāciju gan viņš neatklāja, norādot, ka vispirms jābūt zināmam provizoriskajam nākamā gada budžeta konsolidācijas apmēram.

Dombrovskis informēja, ka šīs nedēļas laikā Finanšu ministrijai (FM) ar starptautisko aizdevēju misijas ekspertiem jāpanāk vienošanās par provizorisko 2012.gada budžeta konsolidācijas apmēru. "Ar misiju nav saskaņots provizoriskais konsolidācijas apmērs. Tas ir tehnisks darbs, ko dara FM un misijas eksperti. Tas ir šīs nedēļas darbs," klāstīja valdības vadītājs un piebilda, ka pēc tam, kad šis provizoriskais skaitlis būs zināms, varēs jau sīkāk runāt par virzieniem, kā nepieciešamo konsolidācijas apmēru nodrošināt.

"Kopumā zināms progress ir iezīmējies," secināja premjers.

Pēc viņa sacītā, pirmdien, 11.aprīlī, notiks kārtējā koalīcijas partiju sadarbības padomes sēde, kur šis jautājums tiks apspriests detalizētāk.

Dombrovskis arī norādīja, ka koalīcijas partiju sanāksmē trešdien apspriesti pirmie sarunu rezultāti ar starptautiskajiem aizdevējiem. "Attiecībā uz 2011.gada grozījumiem nekādu būtisku jautājumu nebija," viņš pastāstīja.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis žurnālistiem sacīja, ka koalīcijā budžeta konsolidācijas jautājumi pragmatiskā gaisotnē apspriesti un par vairākām lietām panākta vienošanās. "Ir skaidrs, ka mēs [2012.gadā] ejam uz deficītu 2,9% [no iekšzemes kopprodukta], ejam uz to, ka mums Latvijā eiro ir jāievieš un konsolidācijas pasākumi jāveic. Jāveic ilglaicīga sociālā budžeta stabilizācija. Tātad ir jautājumi, kur nekādas [sarkanās] līnijas nevar tikt novilktas," viņš uzsvēra.

Jau vēstīts, ka 5.aprīlī Latvijā sākās starptautisko aizdevēju pārskata misija, kas ilgs līdz 15.aprīlim. Starptautiskie aizdevēji vērtē valdības sagatavotos 2011.gada valsts budžeta grozījumus, lai nodrošinātu budžeta papildu konsolidāciju 50 miljonu latu apmērā, kā arī 2012.gada budžeta iestrādnes.