Tuvākajā laikā gaidāma straujāka ūdens līmeņa celšanās pie Pļaviņām

© f64

Iespējams jau trešdien Daugavā pie Pļaviņām var sākties strauja ūdens līmeņa celšanās, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

LVĢMC hidroloģe Irēna Nikoluškina aģentūrai BNS sacīja, ka naktī uz Pļaviņu ūdenskrātuvi sākuši plūst blīvi ledi no Zeļķiem un ledus kustība notikusi arī pie Pļaviņām. Ūdens līmenis pie Pļaviņām nakts laikā cēlies par 89 centimetriem.

Pēc Nikoluškinas teiktā, straujo ūdens līmeņa kāpumu vēl būšot iespējams kontrolēt ar Pļaviņu HES noteces mainīšanu, tādēļ vēl nevar teikt, ka Pļaviņām draud plūdi.

"Naktī, kad tur kustējās ledus, bija tumšs, tāpēc nav skaidru ziņu par ledus apstākļiem, mēs tur aizsūtījām speciālistus, lai novēro situāciju," sacīja Nikoluškina.

Citās Latvijas upēs plūdu draudu pagaidām nav. Gaujas grīvā pie Carnikavas līdz pirmo palieņu applūšanai trūkst aptuveni pus metra un ūdens līmenis turpina palēnām celties, turklāt tuvākajās dienās pūtīs stiprs ziemeļrietumu vējš, kas Gaujas grīvā var vēl vairāk paaugstināt ūdens līmeni, taču Nikoluškina sacīja, ka speciālistiem vēl nav skaidrs, cik lielu ietekmi uz ūdens līmeņa celšanos atstās vējš.

Svarīgākais