LM: lielās māmiņu algas saņēmējs bija tiesīgs uz šādu pabalstu

Vīrietis, kurš pērn tā dēvētajā māmiņu algā saņēmis 45 tūkstošus latu, bija tiesīgs saņemt tik lielu pabalstu, jo tā apmēru veidoja viņa veiktās lielās sociālās apdrošināšanas iemaksas, aģentūru BNS informēja Labklājības ministrijā (LM).

Vīrietim vecāku pabalsts jeb māmiņu alga aprēķināts un piešķirts pērnā gada martā, kad sociālās apdrošināšanas pabalstiem vēl nebija noteikti ierobežojumi jeb griesti, kā tas ir pašlaik.

Šāda situācija, ka atsevišķi cilvēki var saņemt lielu pabalstu, iespējama, pamatojoties uz Saeimas pieņemto lēmumu, paskaidroja ministrijā. Proti, tas paredz laikā no 2009.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim atcelt sociālās apdrošināšanas iemaksu griestus.

Tomēr jāņem vērā, ka no 2010.gada 3.novembra vecāku pabalstam, tāpat kā maternitātes, paternitātes, slimības un bezdarbnieku pabalstam, ir noteikti ierobežojumi. Proti, ja aprēķinātā pabalsta apmērs pārsniegs 11,51 latu dienā jeb apmēram 350 latu mēnesī, izmaksājamā pabalsta maksimālais apmērs dienā būs 11,51 lats + 50% no summas virs 11,51 lata.

LM norādīja, ka šāda sistēma, atstājot iespēju saņemt pusi no pārsniegtās summas, veicina cilvēkus maksāt sociālās apdrošināšanas iemaksas, nevis saņemt algu aploksnē.

Vienlaikus sociāli neapdrošinātiem cilvēkiem ir tiesības saņemt bērna kopšanas pabalstu 50 latu apmērā, kas tiek izmaksāts no valsts pamatbudžeta.

Saskaņā ar LM datiem šā gada februārī vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu saņēma 17 256 cilvēki. Robežās no 300 līdz 350 latiem pabalstu izmaksāja 914 vecākiem. Savukārt māmiņu algu virs 1000 latu saņēma 486 vecāki.

Vecāku pabalstu par bērniem, kuri dzimuši pēc 2010.gada 2.maija, piešķir tikai tiem vecākiem, kuri atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un negūst ienākumus kā darba ņēmēji vai pašnodarbinātie.

Jau vēstīts, ka Latvijas vislabāk atalgotais valsts iestāžu darbinieks – Latvijas Bankas valdes loceklis, Tirgus operāciju pārvaldes vadītājs Raivo Vanags - pagājušajā gadā līdztekus gandrīz 111 tūkstošu latu atalgojumam Latvijas Bankā saņēmis arī vairāk nekā 45 tūkstošu latu lielu pabalstu no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA), ziņo portāls "pietiek.com".

Vanaga amatpersonas deklarācijā minētie fakti un VSAA vispārējais skaidrojums liek secināt, ka Latvijas Bankas ierēdnis kļuvis arī par Latvijas māmiņu algu rekordistu.

Vanaga iesniegtā amatpersonas deklarācija, kas atrodama Valsts ieņēmumu dienesta publiskajā datubāzē, rāda, ka par 2010.gadu viņš līdztekus rekordlielajiem ienākumiem Latvijas Bankā, kas gandrīz trīsarpus reižu pārsniedz Valsts prezidenta gada atalgojumu, saņēmis nelielas summas no noguldījumu procentiem, savukārt pabalstā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras – 45 106 latus.

Svarīgākais