Pirmie Latvijā audzētie tomāti veikalos nav gaidāmi ātrāk par aprīļa beigām

Pirmās Latvijas tomātu ražas veikalos nav gaidāmas ātrāk par aprīļa beigām, pastāstīja aptaujātie dārzeņu audzētāji.

Dārzeņu audzētāja "Sabiedrība Mārupe" valdes priekšsēdētājs Modris Spuģis sacīja, ka pirmās tomātu ražas labākajā gadījumā būs aprīļa beigās, ne tik labā - maija sākumā. Spuģis uzsvēra - ja saule turpinās spīdēt vēl pāris nedēļu, jau aprīļa beigās vietējie tomāti nonāks pie pircējiem. "Savukārt tomātu cenas vēl ir pāragri prognozēt," atzina valdes priekšsēdētājs.

Arī dārzeņu audzētāja "Rītausma" direktore Valda Bekina norādīja, ka pirmās tomātu ražas gaidāmas aprīļa beigās - uz Lieldienām. Bekina teica, ka aukstās ziemas dēļ tomātu audzēšanai šogad ir lielas izmaksas. "Kurinām siltumnīcas visu laiku, kas ir dārgi," minēja direktore un piebilda, ka tas varētu atspoguļoties tomātu cenās. "Tomēr nevar vēl zināt, vai tas tā notiks," uzsvēra Bekina.

Biedrības "Latvijas dārznieks" valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš aģentūrai BNS pavēstīja, ka dažās audzētavās tomāti būs aprīļa beigās, bet dažās - maija sākumā. "Tomāti noteikti nebūs dārgāki kā pērn," klāstīja Bērziņš un paskaidroja, ka cena atkarīga no tirgus pieprasījuma un piedāvājuma.

"Cena varētu būt pagājušā gada līmenī vai zemāka," sacīja biedrības vadītājs, bet uzsvēra, ka pārāk zemu cenu arī nedrīkst nolaist. "Ja nolaidīs pārāk zemu, atsevišķi darboņi nopirks par šo zemo cenu, aizvedīs uz tirgu un pārdos par divreiz augstāku cenu," norādīja Bērziņš.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais