Akcija pie "Latvenergo" pulcē apmēram 25 protestētājus

Šorīt protesta akcija pret Latvijas energokompānijas "Latvenergo" jaunajiem tarifiem pulcējusi ap 25 cilvēkiem. Protestētāji tur rokās plakātus, kas iebilst pret tarifu palielināšanu un fonā skan dziesmas.

Akcija pie "Latvenergo" ēkas Rīgā, Pulkveža Brieža ielā 12 noris salīdzinoši mierīgi.

Protestēta akciju rīko antiglobālisti, kas, uzrunājot sanākušos, pavēstīja, ka "cīnās pret "Latvenergo" privatizāciju". Antiglobālisti uz akciju ir atveduši paštaisītu elektrisko krēslu, ko kopīgi protesta akcijas laikā nolēma dāvināt "Latvenergo" valdes priekšsēdētājam Ārim Žīguram. Elektriskā krēsla nesēji gan tālāk par "Latvenergo" apsardzes darbiniekiem netika.

Pēc akciju rīkotāju sniegtās informācijas, mītiņš pret "Latvenergo" tarifiem ir pieteikts Rīgas domē un ilgs līdz pulksten 10. Mītiņa pieteicējs ir Sigurds Graudiņš.

Pirmajā protesta akcijā, 24.martā, pie Rīgas pils pulcējās aptuveni tūkstotis cilvēku, lai paustu savu negatīvo attieksmi pret gaidāmo "Latvenergo" tarifu paaugstināšanu no 1.aprīļa. Protestētāji pils telpās tikās arī ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, bet vēlāk daudz mazākā skaitā devās pie Saeimas. Protesti beidzās mierīgi.

"Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no piektdienas pieaug par 21%. Paredzēts, ka jaunie tarifi neskars 61% "Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kilovatstundām (kWh). No 1.aprīļa visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kWh būs jāmaksā līdzšinējais starta tarifs - 0,0825 lati (Ls)/kWh. Savukārt no 1201 kWh tiks piemērots pamata tarifs - 0,1074 Ls/kWh.

"Latvenergo" ir lielākais elektroenerģijas ražotājs un tirgotājs Latvijā, kas apgādā ne vien regulētā tirgus klientus - mājsaimniecības un saistītos lietotājus, bet arī veiksmīgi sadarbojas ar tirgus klientiem, kuri elektroenerģiju iepērk par vienošanās cenu. Kopumā Latvijas enerģētikas uzņēmumam ir 30% no Baltijas kopējā tirgus, aktīvi izvēršot tirdzniecību arī ārvalstīs, savukārt kompānijas kopējais klientu skaits sasniedz gandrīz vienu miljonu.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais