Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Radiācijas drošības centrs: Latvijā nav paaugstinājies radiācijas līmenis

Latvijas Radiācijas drošības centrs norāda, ka pēdējo dienu mērījumi Latvijā neuzrāda nekādas izmaiņas radiācijas līmenī.

Mediji ziņo, ka radioaktīvais jods-131 no Fukusimas 1.atomelektrostacijas (AES) Japānā ir sasniedzis Ukrainu, bet tā koncentrācija ir niecīga. Pirms trim dienām radioaktīva joda pēdas bija reģistrētas arī Somijā.

Savukārt Latvijas Radiācijas drošības centrā aģentūrai BNS uzsvēra, ka oficiālas ziņas no Ukrainas, kā arī Somijas nav saņemtas. Otrdien saņemtas ziņas no Itālijas, Šveices un Īrijas par to, ka pēdējās dienās šajās valstīs ir parādījies radioaktīvais jods, taču tā koncentrācija ir niecīga - "pat mērinstrumentu kļūdas robežās", līdz ar to cilvēka veselībai un dzīvībai briesmas nedraud.

"Latvijā mērījumi neuzrāda nekādas izmaiņas," apliecināja Radiācijas drošības centrā.

Jau vēstīts, ka pirms piecām dienām joda-131 pēdas gaisā no Fukusimas 1.AES tika reģistrētas ASV un Kanādā, bet pirms trim dienām - Francijā, Bulgārijā, Čehijā un Somijā. Trešdien joda-131 radioaktīvo izotopu pēdas konstatētas Skotijas pilsētā Glāzgovā.

Savukārt Ukrainas žurnāla "Fokus" interneta versija trešdien ziņo, ka radioaktīvais jods-131 no Fukusimas AES Japānā ir sasniedzis Ukrainu, bet tā koncentrācija ir niecīga.