Kravas auto īpašnieks: vilciena mašīnists pamanīja šoferi, tomēr ātrumu nesamazināja

Kravas automašīnas īpašnieka pārstāvis apgalvo, ka uzņēmumam "Pasažieru vilciens" otrdienas rītā Ķegumā bija iespējams novērst elektrovilciena un kravas automašīnas sadursmi.

Uzņēmuma "Stiga RM" valdes loceklis Andris Ramoliņš otrdien izplatītā paziņojumā presei norāda, ka kravas automašīnas vadītājs, konstatējot auto mehānisma bojājumus, kā dēļ auto apstājās uz vilciena pārbrauktuves sliedēm, rīkojies atbilstoši apstākļiem, proti, ieslēdzis visus gaismas signālus un atstarojošā tērpā devies pretim vilcienam ar brīdinājuma signāliem, cenšoties apstādināt tuvojošos vilcienu.

Pirms sadursmes uzņēmumam piederošā transportlīdzekļa vadītājs jau bija apturējis vienu vilciena sastāvu, kas tuvojās pārbrauktuvei no Ķeguma puses, un lūdzis tā vadītāju paziņot pa rāciju par avārijas situāciju citiem vilcienu sastāviem. Viņš devās pretī, lai apturētu arī no Rīgas tuvojošos vilciena sastāvu.

Kopš pirmā elektrovilciena apturēšanas bija aptuveni piecas minūtes laika, lai arī otram vilciena sastāvam tiktu sniegta informācija par automašīnu uz vilciena pārbrauktuves. Līdz ar to šo sadursmi bija iespējams novērst, savlaicīgi nododot informāciju visiem vilciena mašīnistiem, kas atradās satiksmē šajā posmā.

Turklāt Ķeguma dzelzceļa pārbrauktuves posms ir labi pārskatāms, un vilciena sastāvs pirms sadursmes bija pamanījis kravas automašīnas šoferi, jo krietnu gabalu pirms sadursmes vilciena mašīnists signalizēja transportlīdzekļa vadītājam, kas centās vilcienu apstādināt, tomēr ātrumu nesamazināja. Kāpēc elektrovilciens nenobremzēja, vēl noskaidros izmeklētāji.

Uzņēmums aicina atsaukties notikuma lieciniekus, kas dzirdēja kravas automašīnas vadītāja palīdzības lūgumu pa kravas automašīnu rācijas sistēmu.

Jau vēstīts, ka otrdienas rīta Ķegumā uz dzelzceļa pārbrauktuves elektrovilciens sadūrās ar kravas auto. Dzelzceļa satiksme līnijā Rīga-Lielvārde tika slēgta.

Policijā sākta administratīvā lietvedība, lai noskaidrotu negadījuma apstākļus, tostarp to, kāpēc baļķvedējs atradies uz sliedēm. Baļķvedēja vadītājs un vilciena vadītājs alkohola reibumā nav bijuši.

Latvijā

Šodien, Valsts valodas dienā mēs varam atcerēties, ka līdzās ekonomiskajai situācijai, nacionālā kultūras mantojuma saglabāšanai, dabas un vides aizsardzībai, tiesiskuma aizstāvībai un cīņai pret nekontrolētu imigrāciju Latvijas teritorijā, viens no vadošajiem spēkiem mūsu Atmodā bija mūsu tautas cieša un nerimstoša griba neatdod aizmirstībai mūsu skaisto un bagāto latviešu valodu.