VL līderi iesniedz 10 000 parakstu pārejai uz izglītību valsts valodā

Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) otrdien “Visu Latvijai!” (VL) līderi Raivis Dzintars un Imants Parādnieks iesnieguši vairāk nekā desmit tūkstošus parakstu par grozījumiem Satversmē, lai mācības skolās būtu tikai valsts valodā.

Komisijas priekšsēdētāja vietniece Kristīne Kurzemniece aģentūrai BNS pastāstīja, ka otrdien katra lappuse tiek apzīmogota un sāksies parakstu pārbaude.

CVK pārbaudīs, vai visi paraksti ir derīgi – vai parakstījušies pilsoņi, vai paraksti ir notariāli apstiprināti un vai kāds nav parakstījies divas reizes. Pārbaude varētu ilgt divas nedēļas.

Ja parakstu skaits būs pietiekams, CVK sāks parakstu vākšanu. Pēc Kurzemnieces prognozētā, to varētu sarīkot maija vidū.

Ja Nacionālās apvienības deputātu ierosināto Satversmes grozījumu projektu parakstu vākšanā atbalstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita, to iesniegs Valsts prezidentam, kurš to nodos izskatīšanai Saeimai. Ja Saeima to noraidīs, par šo jautājumu tiks sarīkota tautas nobalsošana.

Pagājušajās Saeimas vēlēšanās balsstiesības bija 1 532 319 iedzīvotājiem, liecina CVK informācija. Tādējādi parakstu vākšanā jāsavāc vairāk nekā 153 tūkstoši parakstu.

Grozījumi Satversmes 112.pantā sagatavoti, lai panāktu pakāpenisku pāreju uz mācībām valsts valodā no 2012.gada.

Svarīgākais