Pētījums: 88% Latvijas iedzīvotāju visbiežāk uzturā lieto vistas gaļu

Lielākā daļa jeb 88% Latvijas iedzīvotāju visbiežāk uzturā lieto vistas gaļu, liecina ātrās ēdināšanas uzņēmuma "McDonalds" veiktā pētījuma rezultāti.

"McDonalds" pārstāvniecības Latvijā "Premier Restaurants Latvia" mārketinga vadītājs Krīvs Krauliņš aģentūrai BNS pavēstīja, ka savukārt 82% respondentu visbiežāk uzturā lieto cūkgaļu, bet 46% - liellopa gaļu.

"Liellopa gaļa ir izteikti iecienītāka 15-19 gadu vecu jauniešu vidū, kā arī to vairāk pārtikā uzņem vīrieši nekā sievietes un krievvalodīgie iedzīvotāji," informēja Krauliņš un piebilda, ka liellopu gaļu biežāk pārtikā lieto Rīgas iedzīvotāji (56%), salīdzinot ar citās pilsētās (46%) un laukos dzīvojošajiem (32%). Medījuma, teļa, jēra un tītara gaļu savukārt lieto vien 7% un mazāk Latvijas iedzīvotāju, uzsvēra "McDonalds" pārstāvis un minēja, ka medījuma un teļa gaļu biežāk izvēlas cilvēki ar augstākiem ieņēmumiem.

Saskaņā ar pētījuma datiem gaļu neēd tikai 3% Latvijas iedzīvotāju.

Krauliņš klāstīja, ka līdzīgi gaļas ēšanas paradumi ir arī kaimiņvalstīs - Igaunijā un Lietuvā iecienīta ir vistas (attiecīgi 84% un 80%) un cūkas (83% un 75%), kā arī liellopa gaļa (41% un 20%).

Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis, komentējot pētījuma rezultātus, norādīja, ka ir apsveicami, ka iedzīvotāji uzturā lieto gaļu, un iepriecinoša ir ziņa, ka tikai 3% respondentu noliedz gaļas iekļaušanu ēdienkartē. Pēc Brēmaņa teiktā, tas, ka Latvijā, īpaši lauku reģionos, biežāk lieto putnu gaļu un cūkgaļu, saistāms ar to, ka daudzi patērē pašu saimniecībā izaudzēto, turklāt arī veikalā putnu gaļa un cūkgaļa būs lētāka nekā, piemēram, liellopa gaļa.

"Gaļas liesā daļa ir ideāls pilnvērtīgu olbaltumvielu avots, kas nodrošina cilvēka organismu ar visām neaizvietojamajām aminoskābēm. Gaļa satur B grupas vitamīnus, to vidū arī vitamīnu B12, kas nav sastopams augu valsts pārtikas produktos, bet ir ļoti svarīgs normālas šūnu dalīšanās procesu nodrošināšanai organismā," pavēstīja asociācijas vadītājs un uzsvēra, ka gaļa ir nozīmīgs minerālvielu dzelzs, fosfora, vara un mangāna avots uzturā.

"McDonald"s" pētījums veikts sadarbībā ar "OMD Latvija" un "TNS Emor". Pētījumā, kas notika šā gada februārī visās Baltijas valstīs, piedalījās vairāk nekā 3000 respondentu.

Svarīgākais