Lielupē plūdu nebūs, bet Daugavas un Ogres piekrastes var pārplūst

Lielupē un tās pietekās lielu plūdu šopavasar nebūs un maksimālais ūdens līmenis būs mazāks par februāra atkušņos piedzīvoto, liecina jaunākā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) palu prognoze.

Kurzemē un Zemgalē lielākā daļa sniega jau nokususi un arī bīstamu ledus sastrēgumu nebūs, prognozē LVĢMC. Pavasara palu maksimums Mēmelē, Misā un Iecavā gaidāms laikā no 5. līdz 9.aprīlim, savukārt Lielupē un Mūsā - aprīļa vidū, tomēr pat tad ūdens līmenis būs zemāks nekā februārī, kad bija ilgstošs atkusnis.

Lielākais plūdu apdraudējums ir Daugavā. Ledus sastrēgumu veidošanās var izraisīt strauju līmeņu celšanos Daugavā pie salām Līksnas-Nīcgales posmā un arī Pļaviņu ūdenskrātuves augšdaļā.

Kopš decembra sākuma lejpus Pļaviņu pilsētas līdz Aiviekstes grīvai saglabājās ledus un vižņu sablīvējums. Ziemas beigās ledus biezums pārsniedza metru, savukārt vižņu slānis visā profilā bija biezāks par metru. Šādos apstākļos gaidāms, ka ledus iešanas laikā ledus sastrēgums ūdenskrātuvē, visticamāk, veidosies Aiviekstes grīvas rajonā. Līdzīgi kā pērn ledus no Aiviekstes nevarēs iziet Pļaviņu ūdenskrātuvē. Līdz ar to plaši applūdumi iespējami Salas, Krustpils, Pļaviņu novadā un Pļaviņu pilsētā. Ledus un ūdens masām strauji ienākot Pļaviņu ūdenskrātuvē, ūdens līmenis var būtiski celties.

Arī Vidzemē gaidāma intensīva pavasara palu notece un daudzviet applūdīs upju palienes. Plašākie applūdumi gaidāmi upju lejtecēs, jo biezā ledus un vižņu sablīvējumu dēļ iespējami ledus sastrēgumi. Ogres upē Ogres pilsētas robežās pirmspalu periodā zem ledus saglabājās vižņu sablīvējums un ledus biezums sasniedza 30-60 centimetru. Arī Gaujas un Salacas lejtecēs ziemā notika vižņu sablīvēšanās un marta pirmajā dekādē bija 40-45 centimetru biezs ledus.

Rīgas līča piekrastē pašlaik ir plaša brīva ūdens zona. Tomēr stipri rietumu ziemeļrietumu vēji ledu var atkal pievirzīt krastam un traucēt ledus iziešanu jūrā.

Jau vēstīts, ka Lielupē ledus šonedēļ sācis iet, izveidojies ledus sastrēgums lejpus Mežotnes, tādēļ trešdien strauji cēlās ūdens līmenis, taču nu jau tas krities, plūdu robežu nesasniedzis.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais